Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Сінокос чи “зелене море”: як на Гуцульщині проходить літо

"Зелене море", або як на Гуцульщині проходить літо

Літо — це пора відпусток, розваг та зустрічей, але не для всіх… Для гуцулів — це сезон сінокосу, або зеленого моря. Як на Гуцульщині “проходить” літо читайте у нашому матеріалі. 

Повідомляє Інформатор

Оскільки гуцули звикли до домашньої сметани, масла, сиру та молока багато сімей донині тримають ґаздівство (худобу). А щоб худоба мала, що їсти зимою — ґазди ще з літа запасаються сіном.

Сезон сінокосу розпочинається з настанням жари тобто десь на початку червня. Косять траву на Гуцульщині до жовтня місяця. В жовтні — це переважно отава (ні не столиця Канади), а дрібніша трава, якою годують ягнят, кіз, телят, лошат та корів, які щойно вположилися (народили теля).

Косять траву цілою громадою сусідів. Спочатку одному громадять, потім — другому.

З собою до роботи гуцули беруть розвід — розбавлене водою варення, та гуслянку — традиційний кисломолочний напій, якими втамовують спрагу.

Обов’язково сіно мають робити всі члени родини від найменшого до найстаршого.

Скласти поліг (сіно) у скирту чи в стодолу (спеціальна споруда зберігання сіна або збіжжя. Має вигляд стріхи на чотирьох палях) ще той квест. Спойлер за один день практично нереально зробити.

Спочатку треба розбити вали. Після цього вали мають пів дня сохнути просто неба.

Потім треба обернути на іншу сторону. Якщо піде дощ, то тоді все відбувається навпаки.

Збирається трава до купи в копиці — виставляється в пліт. Тільки як сонце з’явилося розбивають копиці дають їм висохнути і тільки тоді за умови якщо трава шелестить і має темно зелене забарвлення можна збирати сіно.

Сутужиться (формується основа копиці), а тоді вже складається копиця.

Копицю з усіх боків обчешують граблями та накидають решту трави.

Коли все сіно складено в копиці можна йти на перекус. Після харчового підсилення ґазда впрягає коня та йде підвозити копиці до оборогу (інша назва стодоли).

Жінка в той час з дітьми порається на горищі стодоли, розкладає сіно по чотирьох кутах доти доки вона не буде заповнена сіном до кінця.

Ось так з року в рік, практично щодня гуцули та їх діти проводять літо. А взимку тішаться смачнезним молочним дарам.

Насправді сіно не так важко робити Інформатор знає з власного досвіду, трішки практики, бажання до роботи й ось ви справжній гуцул чи гуцулка.

Читайте також: Назбирали на юшку: фоторепортаж з “грибного сезону” на Гуцульщині

Христина П’ятнюк 

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagramTelegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору