Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Як захистити себе в Інтернеті: інтерв’ю з працівником кіберполіції

Сьогодні в Інтернеті легко можна натрапити на шахраїв. Інформатор детальніше поспілкувався про безпеку із заступником начальника відділу кіберполіції, Андрієм Гулою.

Повідомляє Інформатор

За словами правоохоронця не всі сторінки можуть зламати, тільки ті, що не мають двохетапної перевірки та якщо ви зазначили дуже легкий пароль для входу на сторінку.

  • Що робити коли зламали сторінку?

Коли ви побачили, що вашу сторінку зламали, вам необхідно звернутися в кіберполіцію (можете зайти на сайт кіберполіції або звернутися особисто). В той самий час, ви маєте повідомити всіх своїх друзів про те, що ваша сторінка зламана. У кращому варіанті варто всім передзвонити.

Наші громадяни дуже довірливі. Я знаю, що приходить СМС від шахраїв “позичте гроші”. Людина не уточнюючи інформацію та не телефонуючи, переказує кошти на карту зловмисників і автоматично шахраї їх отримують.” – каже Андрій Гула.

Людина, якій зламали сторінку – це не жертва шахрайства, а жертва зламаної сторінки. Тобто, в неї гроші не заберуть, а через її друзів, які є в месенджерах, розсилають їм повідомлення.

Як зазначає пан Андрій, ті особи, які вислали гроші шахраям, їм теж обов’язково потрібно звертатися в кіберполіцію.

Коли ми моніторимо сайт кіберполіції, в середньому за місяць нам приходить понад 300-350 звернень. Це взлам сторінок, шахрайство, а також інші правопорушення“, – каже правоохоронець.

Все залежить від того, як забезпечать самі себе люди і свою сторінку в соцмережі.

Важливо: в гугл-акаунтах зберігати паролі не рекомендується, тому що їх дуже легко зламати. Краще зберігати їх в більш надійному місце, куди доступ маєте тільки ви.

Читати також: Поговорила по телефону та втратила 64 тисячі грн: жителька Івано-Франківська потрапила в шахрайську схему.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору