Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Свинарник, психлікарня, жіночий монастир: історія садиби Рея

Палацовий комплекс, розташований у с. Приозерному (до 1968 р. с. Псари), споруджений у стилі класицизму у другій половині XVIII ст. Юзефом Яблоновським. Після його смерті у 1880 р. новий власник села граф Станіслав Рей (нащадок древнього польського роду Потоцьких) розбирає будівлю, а поруч зводить нову садибу за проєктом львівського архітектора Юліана Захаревича.

Інформатор побував на території пам’ятки та дізнався в якому стані садиба сьогодні.

Знайти садибу не так і складно, з’їхавши з траси Н-09 в напрямку села Приозерне Івано-Франківської області, розміщена архітектурна пам’ятка Садиба Рея, яка починаючи з 2008 року знаходиться в приватній власності, власники якої не укладають передбачені охоронні документи на пам’ятку.

Історія будівництва палацу

Палацовий комплекс, розташований у с. Приозерному (до 1968 р. с. Псари), споруджений у стилі класицизму у другій половині XVIII ст. Юзефом Яблоновським. Після його смерті у 1880 р. новий власник села граф Станіслав Рей (нащадок древнього польського роду Потоцьких) розбирає будівлю, а поруч зводить нову садибу за проєктом львівського архітектора Юліана Захаревича.

Будівництво в еклектичному стилі завершили у 1882 р. Новий мурований будинок з баштами, високими скатами, чотириярусною вежею на високих підвальних поверхах нагадував замок. Кожен фасад був прикрашений оригінальною ліпниною. Окремим акцентом садиби була в’їзна брама, розташована на одній композиційній осі з палацом. Оточував садибу ландшафтний парк, засаджений модринами, дубами, кленами, магноліями, ясенами, липами, починаючи з 1822-го року.

Реї володіли палацом до 1939 року, після початку війни переїхали до Парижа. У роки Другої світової війни в маєтку почергово дислокувались радянські і німецькі війська. Саме в той час палац було розграбовано, а його інтер’єри понищено.

Післявоєнний період та сьогодення

З 1945 року радянська влада передала садибу Рогатинському зооветеринарному комплексу, де із замкоподібної споруди влаштували колгоспний свинарник. У середині 70-х років споруда змінює власників та переходить на баланс психіатричної лікарні, розташованої в селі Підмихайлівцях Рогатинського району. За часів незалежності будівлю передали Свято-Успенському жіночому монастирю УПЦ КП, який діяв до 2005 року. У 2008 році церква продала її на аукціоні приватним особам за 350 тисяч гривень. Після цього власники будівлі кілька раз мінялись та не укладають передбачені охоронні документи на пам’ятку.

До речі, один із нащадків роду — Мартін Рей навіть планував розташувати в палаці центр міжнародних зв’язків діаспори, але, чому ці плани не втілились — невідомо.

Зараз палац стоїть пусткою та доволі швидко руйнується, а навколишній парк швидкими темпами перетворюється в непролазні хащі.

Шанс на майбутнє 

У 2024 році, прикарпатська прокуратура ініціювала відновлення унікального комплексу Садиби Реїв

У прокуратурі зазначили, що у судовому порядку зобов’язано Управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської обласної державної адміністрації вжити заходи для забезпечення захисту об’єкта культурної спадщини – пам’ятки національного значення “Садиба та парк”, відомої як Садиба Реїв.

Вона є унікальною пам’яткою архітектури та садово-паркового мистецтва XVIII – ХІХ століть. Палац зберігся до наших днів з мінімальними перебудовами та втратами.

Прокуратура також встановила, що протягом тривалого часу власники не вживали заходи щодо його збереження.

Як виглядає садиба та парк сьогодні, дивіться у нашому фоторепортажі:

Садиба Рея

В’їзд на територію пам’ятки архітектури “Садиба Рея”

В’їзд на територію садиби (реконструйований під час радянської окупації)

Головний в’їзд територія парку

Парк столітні Дуби

Садиба Рея

Садиба Рея

Садиба Рея

Садиба Рея

Садиба Рея

Садиба Рея

Садиба Рея

Потрапивши в середину палацу, ми спостерігаємо, що приміщення зазнало руйнувань від людей, які намагалися поживитися кольоровим та чорним металом, а також спостерігаються сліди чорних археологів, які місцями призвели до обвалів.

Перший поверх

Перший поверх

Перший поверх (зруйнована тераса)

Перекопаний ґрунт чорними археологами (перший поверх)


В середині будівлі, ще збереглися унікальні сходи на 2 поверх, мозаїка та унікальна керамічна плитка. Але, якщо не докласти зусиль вже сьогодні, то незабаром, ще одна пам’ятка Української культури стане руїнами та хащами, про яку тільки згадують в історичних книгах та статтях.

Керамічна плитка, підлога перший поверх

Другий поверх, вихід на перший поверх

Мозаїка перший поверх вхід

Сходи

Сходи

Керамічна плитка з візерунками перший поверх

Читайте також: Прикарпатська прокуратура ініціює відновлення унікального комплексу Садиби Реїв

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagramTelegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

 

Нагору