Інформатор Івано-Франківськ

ГРОШІ

На церкву чи на ЗСУ: гроші з коляди посіяли розбрат між парохом та парафіянами на Прикарпатті

В четвер 11 липня під стінами Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ зібрались мешканці Болехова, що на Калущині. Люди вийшли з плакатами, на яких видніються гасла з вимогою відкликати пароха отця Василя Дзяйла з церкви святої Параскеви. Подібний мітинг відбувається вже втретє й Інформатор вирішив вислухати обидві сторони конфлікту й з’ясувати, чому винні гроші? 

Пише Інформатор.

З чого все почалось? 

Близько року тому парохом церкви святої Параскеви в Болехові став отець Василь Дзяйло. Як розповіли обидві сторони конфлікту, неприязнь виникла задовго до різдвяної коляди.

Мітингарі були незадоволені рішенням пароха почати ремонти:

“Не порадившись з громадою, в її приміщенні (ред. церкви) самовільно руйнував стіни та вибивав двері, що суттєво збільшило видатки громади на ремонт… Вже пізніше, на окремі репліки членів ради з приводу використання коштів громади, парох заявив, що це його церква і в ній він робить все, що хоче”, – йдеться у зверненні до Архієпархії.

Отець Василь підтвердив Інформатору, що стосунки між радою тодішньою та парохом від самого початку не вдались:

“Почали ми наші зустрічі з парафіяльною радою, це дорадчий орган в церкві — парафіяльна рада, і чомусь завжди були в нас зустрічі на якихось таких тонах завишених, такий градус завжди… вони звинувачували всіх, криком все відбувалось і так тривало зо 7-8 місяців і в березні (ред. 2024) я поміняв цю раду. Раду, яка, я назвав причини, тому що вони неспосібні будувати відносини, тільки їх ламати, псувати, неспосібні щось організовувати, щось робити. Тільки контроль от над грошами”. 

Загострився конфлікт саме після різдвяної коляди.

Що сталось взимку 2023-2024?

Тоді ще при церкві діяла парафіяльна рада, серед яких є сьогоднішні мітингарі (ред. у березні парох розпустив цю та, провівши голосування, зібрав іншу). У різдвяний час болехівці заколядували 400 тисяч гривень й тут виникли розбіжності у планах на ці кошти у ради та пароха.

Перші бажали направити 3/4 з цих коштів на ЗСУ, а те, що лишиться, направити до церкви. Свою мотивацію пояснюють так:

“Ми вважаємо так, якщо ми програємо цю війну, то нам не потрібні будуть ці церкви. Вони будуть або знищені, або спалені. Ми спочатку маємо виграти війну, а тоді розбудовувати храми”, – розповідає пан Ярослав Паньків, один з противників дій пароха.

Наразі відомо, що в Болехові будується нова церква, окрім попередньої старішої, й зокрема там відбувався благоустрій, а тепер — і її розпис, хоча мітингарі вважають, що вона може діяти й нерозписаною, себто, не на часі витрачати на це кошти.

Парох о. Василь пояснив свою сторону цього питання: церква діє тільки за людські пожертви.

“Церква не є прибуткова організація, але живемо на пожертви людей і завжди, коли потрібно щось вирішити, вони кажуть одну фразу: “ми вирішили”. Навіть гроші за коляду вони вирішили так зробити по-своєму… Церква має один такий раз в році, коли люди йдуть колядувати… ми попередньо перед Різдвом, перед святами ми зустрілися і проговорили цей момент…”, – розповідає священник.

Кошти з коляди мали витратитися на церкву, в якій 1,5 року нічого не робилось і її треба було закінчити.

“Я говорив 50% віддати і мене підтримало багато людей. 50% віддати на армію, 50% – лишити у церкві, що церква мала з чого жити цілий рік. Ми ж не є прибуткова організація, церква живе із того, що люди пожертвують. У державі є криза, та й в церкві є криза, держава багата, й церква багата… В церкві зараз грошей немає”, – розповів отець.

З його слів, парафіяльна рада самовільно розпорядилася більшою частиною коштів й з’ясувати, куди вони пішли, в пароха не вийшло. Звіт, щодо використання цих заколядованих грошей, волонтери, які співпрацювали з цією радою, не надали.

Зараз з розписом церкви допомагають вихідці з Болехова, стверджує пан Василь:

“люди, які живуть десь у Львові, у Харкові, мені сказали: “А чому стоїть церква? Нащо нам перемога України без церкви, без релігії? У що ми перетворимось без релігії?”… Мені от власне підприємці гарантували, що допоможуть це зробити”.

Дві ради, мітинги під УГКЦ та звернення до Блаженнішого Святослава

Далі з лютого тодішня парафіяльна рада неодноразово зверталась до Архієпархії, Владики Володимира Війтишина та Блаженнішого Святослава Шевчука щодо цього питання.

Звернення надав Ярослав Паньків

Звернення надав Ярослав Паньків

Проте, зі слів мітингувальників, жодної відповіді на листи вони не отримали.

Під час акції 11 липня, відео з якої ви бачите вище, люди все ж домоглись зустрічі з представником УГКЦ в області, щоправда, на яку довелось чекати понад годину. Болехівці повідомили, що декрет про розпуск попередньої ради Степан Балагура показати не зміг, себто, на думку мітингувальників, це означає, що при церкві святої Параскеви водночас діють дві парафіяльні ради. Також зазначили, що діалогу зі священником Балагурою не вийшло.

“Все, що відбувалось у нашій церкві за останній рік, побудовано на неправді та шахрайстві пароха церкви отця Василя Дзяйла. В єпархіальному управлінні не навели жодного факту, котрий міг би спростувати наші твердження про дії пароха, натомість отець Степан Балагура намагався очорнити співрозмовників брехливими вигадками з їх особистого життя, принижував честь та гідність співрозмовників, що неприйнятно для нас і не личить священнику”, – зачитав текст майбутнього звернення Ярослав Паньків.

Що каже парох? 

Василь Дзяйло стверджує, що самостійно може розпустити раду, але все ж звертався з цим проханням до митрополита й отримав завірений дозвіл. На питання, чи діє зараз при церкві дві ради, відповів:

“Не діє. Раз обирається попередня рада, цим актом анульовується попередня рада, але вона є розпущена… Два тижні до зборів розпускається стара рада, я сказав причини бездіяльності, причин такої агресії, постійного бунту, постійного збурення проти священника людей і це було оголошено у церкві… Вони спілкуються з людьми, ходять хата в хату, щось собі підбурюють, люди, які цілий час в церкві, їх не може збурити, бо вони мають свою думку… Їх є таких активістів 5, але решту вони підбурюють для масовки”, – вважає отець Василь.

Із заколядованих коштів на церкву пішло близько 25-30 відсотків, за ці кошти зробили паркан замість того, що вже похилився, як стверджує парох.

Наразі конфлікт, що триває вже пів року, досі невирішений й у самому розпалі.

Інформатор згодом вирушить до Болехова, щоб з’ясувати всі деталі ситуації.

Читати також: “Викинули з тендеру”: чому ДП “Ліси України” спочатку виграло, а потім втратило закупівлю деревини для фортифікацій?

Дарія Нагорна

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору