Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

На Прикарпатті розповсюдився гепатит А

90 випадків гепатиту зафіксували у жителів села Пороги Солотвинської громади, зокрема, у 66 дітей. На Івано-Франківщині з початку 2024 року зафіксували 168 випадків гепатиту А.

Пише Інформатор покликаючись на Суспільне Івано-Франківськ.

За словами головного санітарного лікаря області, Руслана Савчука, причиною такої кількості захворювань на гепатит А у Порогах – недотримання правил гігієни на побутовому рівні.

“Ближче до літа це були вже сімейні “вогнища” захворювання. На мою думку, це через недотримання елементарних правил гігієни. Наприклад, рукопотискання. Через ті заходи, які були проведені в школі, коли навчально-освітній процес був призупинений у березні. Все ж таки організували випускний вечір зі святкуванням у закладі громадського харчування. Це теж додало декілька випадків захворювання”, — розповів Руслан Савчук.

Наразі у лікарнях Прикарпаття з гепатитом А перебуває шестеро людей. За словами головного санітарного лікаря, ситуація у селі Пороги наразі не є критичною, за нею слідкують працівники Івано-Франківського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ.

“Декілька тижнів поспіль наші бригади проводили подвірні обходи у селі Пороги й продезінфікували 870 криниць. Є криниці, де ми провели повторне знезараження води з профілактичною метою. Також, ми маємо засоби для знезараження вигрібних ям і септиків”, — додав Руслан Савчук.

Гепатит A — це вірусна інфекція, яка вражає печінку. У цієї хвороби — фекально-оральний механізм передачі. Вона може передаватися через воду, їжу, брудні руки, особисті речі. Хвороба з фекально-оральним механізмом передачі перетікає у будь-яке гостре кишкове захворювання.

Вірусний гепатит — це сезонна хвороба. В середньому інкубаційний період гепатиту A триває до 28 днів. Але, він може бути й три місяці, все залежить від заразності пацієнта. Після одужання людина до кінця життя є носієм антигену гепатиту А. Крім того, хвороба вражає печінку.

Інформатор бажає усім здоров’я!

Головне фото ілюстративне.

Читати також: “Автомобіль закрився, а всередині дитина”: у Франківську рятували малюка з розпеченої автівки

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagramTelegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

 

Нагору