Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Отруйні рослини: що краще не вирощувати прикарпатцям?

До вибору декоративних рослин для вирощування на присадибній ділянці варто ставитися відповідально. Зокрема, треба звертати  увагу на отруйні види, що інколи використовуються в озелененні, особливо якщо на вашому подвір’ї граються діти. Про рослини, які не варто вирощувати читайте далі.

Пише Інформатор покликаючись на Головне управління Держпродспоживслужби в Рівненській області.

Тис ягідний – вічнозелене дерево або кущоподібна рослина, що цінується в озелененні через вічнозеленість та тіневитривалість. Він легко розпізнається за яскраво червоними «ягідками» та однією темною насіниною в ньому. Отруєння людини найчастіше спостерігається при поїданні насінин. Проте інколи в невеликих дозах тис використовується як лікарський засіб.

Тис ягідний. Фотографію взято з сайту ГУ Держпродспоживслужби в Рівненській області

Рицина  звичайна – в умовах тропіків і субтропіків вічнозелений кущ. Всього шість насінин спричинюють смертельне отруєння у дітей, 20 насінин – у дорослих. Рицин в шість разів отруйніший ніж всім відомий ціанистий калій, а сама рослина є однією з найбільш токсичних в світі.

Рицина. Фотографію взято з сайту ГУ Держпродспоживслужби в Рівненській області

Конвалія травнева – багаторічна трав’яниста рослина, відома неймовірним ароматом квіток. Проте всі її частини є отруйними. Діти найчастіше зацікавлюються оранжево-червоними ягодами, які накопичують найбільше токсинів. Легке отруєння проявляється у вигляді нудоти, блювання, проносу, сильного головного і шлункового болю. У важких випадках порушуються частота і ритм серцевих скорочень, а також уражується нервова система, що супроводжується розладами зору, судомами, втратою свідомості.

Конвалія. Фотографію взято з сайту ГУ Держпродспоживслужби в Рівненській області

Наперстянка – дуже приваблива, але водночас надзвичайно отруйна рослина, у малих дозах використовується як лікарська. Дітей приваблюють плоди наперстянки – коробочки з дрібним насінням. Симптоми отруєння наперстянкою дуже подібні до отруєння конвалією.

Наперстянка. Фотографію взято з сайту ГУ Держпродспоживслужби в Рівненській області

Лаконос американський зустрічається і як декоративна, і як здичавіла рослина. Отруйними є всі її частини, особливо коріння та недостиглі плоди. Найчастіше трапляються отруєння ягодами. При легкій формі отруєння виникає печіння в роті, посилене слиновиділення, спазми в шлунку і кишечнику. В більш тяжких випадках можливі зміни частоти дихання і скорочень серця, судоми і смерть від недостатності дихання.

Плоди лаконоса. Фотографію взято з сайту ГУ Держпродспоживслужби в Рівненській області

Інформатор бажає всім здоров’я. Бережіть себе!

Читати також: День преподобного Симеона та Іоана: про яку заборону треба пам’ятати сьогодні.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору