Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Чому вночі теж вимикають світло: пояснення експертів

Через постійні обстріли, ремонт енергоблоків та спеку, збільшується навантаження на енергосистему. Це і спричинило щоденні відключення електроенергії. Але, чому світло виключають вночі, та чи будуть вимкнення восени, читайте далі.

Повідомляє Інформатор покликаючись на Інтернет-видання Фокус.

За словами Дмитра Сахарука пік відключень світла – липень та серпень.

Причина — велике споживання через кондиціонери. Генерація не збільшується, а зменшується через обстріли, і проміжки між подачею світла в будинках, на жаль, будуть збільшуватися“, — сказав Сахарук.

За словами заступниці міністра енергетики, Світлани Гринчук, на обмеження електропостачання також впливає спекотна погода та постійні обстріли енергоблоків. Але, ситуація може покращитися, якщо не буде нових обстрілів.

Були атаковані об’єкти системи передачі електроенергії. Це, своєю чергою, теж вплинуло на загальну ситуацію. На жаль, сьогодні зберігається дефіцит. Ми продовжуємо ремонтну кампанію. Йдеться про технічне обслуговування генерувальних потужностей, щоб підготувати їх до роботи в осінньо-зимовий період“, — пояснила Гринчук.

За словами директора енергетичних програм Центру Разумкова, Володимира Омельченка, відключення електроенергії в нічний час пов’язане з дефіцитом потужностей.

Усі сплять, але промисловість, критична інфраструктура, оборонні підприємства — усе це працює. Однієї потужності “Енергоатому” не вистачає, вітрової енергетики мало, через обстріли знищено понад 40% генерації, підтримувати потужність тільки атомними блоками майже неможливо. Тому такі обмеження і відбуваються”, — каже експерт.

У компанії енергетичного сектору YASNO пояснювали, що нічні відключення світла пов’язані з балансуванням споживання, оскільки постійні масовані обстріли з боку рф пошкодили енергетичні об’єкти.

І якщо раніше ТЕС і ГЕС могли швидко збільшити виробництво електроенергії, то зараз такої можливості немає. Брак генерації балансують за допомогою ГЕС. Але через спад води вони не можуть працювати ефективно. Тому, Укренерго застосовує відключення електроенергії вночі.

А от у вихідні дні світла є більше через те, що тоді підприємства працюють менше, ніж у будні, коли відбувається основне навантаження на енергосистему.

Омельченко пояснює, що через спекотну погоду українці частіше використовують кондиціонери, через що збільшується споживання електроенергії.

Офіси, бізнес-центри, звичайні люди — це мільйони кондиціонерів“, — каже експерт.

За словами директора Центру дослідження енергетики Олександра Харченка, у серпні ситуація з відключеннями електроенергії може покращитися.

Десь останній тиждень, останні десять днів. Я думаю, що обмеження триватимуть чотири-шість годин на добу — не більше“, — уточнив експерт.

Як зазначили в Прикарпаттяобленерго, у вересні-жовтні не буде відключень світла, за умови якщо не буде нових атак на енергетичну інфраструктуру України та коли вчасно закінчать ремонти на енергоблоках АЕС.

Читати також: “Струм”: франківці можуть отримати безкоштовні консультації з енергетичних питань.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору