Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Чому площу Ринок в Івано-Франківську називають проклятою: історія

Сьогодні сучасна площа Ринок виглядає спокійно і мирно, там відпочиває молодь, бавиться малеча. Проте, мало хто із містян здогадується, що саме це місце багато років тому було сповнене страждань. Тож, чому площу Ринок називають проклятою, детальніше читайте у матеріалі.

Пише Інформатор покликаючись на Офіційний туристичний сайт Івано-Франківська.

Річ у тому, що раніше на площі Ринок відбувалися публічні страти. Під землею розміщувалась центральна в’язниця, в якій були закатовані тисячі людей.

Зокрема, в 1754 році у ратуші Станиславова відбувся суд над ватажком опришків Василем Баюраком, який зазнав страшних тортур. Згодом суд виніс йому вирок: «Повинен бути катом випроваджений на площу смерті, який має відрубати йому обидві руки сокирою по лікті. Після того має бути відрубана голова. Врешті, з метою здержання інших від такого життя — четвертувати. Окремі частини тіла повинні бути розвішані на шибениці в полі, при шляху, а пізніше мають бути закопані в землю. Тільки голова повинна довше висіти».

Фотографію взято з медіапорталу “Побудовано”

Попри страшні катування, Баюрак не виказав своїх товаришів і проявив неймовірну мужність. Ідучи на страту, він вигравав на сопілці сумних гуцульських пісень.

Після цього ратуші фатально не щастило. Нещодавно ми писали про те, що її доводилося відновлювати чотири рази. Існує повір’я, що саме в такий спосіб страчений гуцул-ватажок мститься своїм катам. Начебто тому його привид довгі роки гуляє коридорами та залами ратуші, а найбільше він полюбляє грати на старому роялі. Через ці моторошні концерти у Краєзнавчому музеї звільнився не один охоронець.

Площа ринок перед Першою світовою війною. Фотографію взято з сторінки фейсбук “Старий Станиславів”.

Як пише інтернет-ресурс page.if.ua  з відьмами Станиславову «пощастило» менше. За всю історію міста, відомий лише один випадок спалення «чарівниці». У 1719 р. на площі Ринок спалили «чарівницю» пані Звізченську, яка начебто була коханкою диявола і народила від нього потворне немовля. Проте, насправді жінку було покарано за розбещення молодих хлопців. У тодішньому законодавстві відповідної статті не було, а тому розпусницю звинуватили у відьомстві й присудили до спалення.

Тетяна Сарай

Читати також: Як виглядала Івано-Франківська ратуша понад 100 років тому | ФОТО.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagramTelegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору