Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Тільки маленький розріз на стегні: в Івано-Франківську лікарі провели рідкісну операцію на серце

У Франківську в Центральній міській клінічній лікарні, команда медичних працівників, провела операцію 66-річній жінці по заміні серцевого клапана за найсучаснішою технологією TAVI.

Повідомляє Інформатор  покликаючись на КНП “Центральна міська клінічна лікарня Івано-Франківської міської ради”.

66-річна пацієнтка перенесла декілька важких онкопатологій, через що мала високий хірургічний ризик та протипоказання до проведення операції на відкритому серці.

«Жінка подолала рак і знаходилась в стійкій ремісії тривалий час. Через онкологію раніше їй проводили двобічну мастектомію, хіміо- та променеву терапію на грудну клітку, внаслідок чого у пацієнтки розвинувся остеопороз кісток. Після розсічення її грудина могла не загоїтись», – пояснює особистий лікар пацієнтки, кардіохірург Тарас Гудзенко.

Операцію по заміні клапана, лікарі відділення кардіології, радіології та кардіохірургії здійснили через невеликий розріз – 3 см на правому стегні, без жодних розрізів на грудній клітці та без зупинки кровообігу.

«У стислому вигляді транскатетерний клапан, який ми імплантували, є досить компактний (7 мм), тому проходить по судинах до серця і потрапляє в те місце, куди його потрібно встановити. Там він розширився до потрібного розміру і почав виконувати функції, на які вже був не здатен рідний клапан», – зазначає серцево-судинний хірург Олег Совтус.

Фото взято з Фейсбук-сторінки “Центральної міської клінічної лікарні”.

Завдяки таким операціям, люди швидше одужують та відповідно їх швидше виписують з лікарні.

Операційна команда лікарів – ментор Андрій Хохлов, серцево-судинний хірург Олег Совтус, кардіохірурги Тарас Гудзенко та Андрій Бойко, анестезілоги Євгеній Грущак та Ігор Максимюк, операційна медсестра Мар’яна Бабійчук, медсестра-анестезистка Наталія Безбах.

До слова, технологію TAVI вдруге успішно провели в ЦМКЛ. Вперше – наприкінці 2023 року. Закупівля клапанів для цих двох оперативних втручань відбулась коштом державного бюджету.

Головне фото взято з Фейсбук-сторінки “Центральної міської клінічної лікарні”.

Інформатор бажає якнайшвидшого одужання пацієнтці.

Читати також: На Прикарпатті продовжують працювати мобільні бригади: графік.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagramTelegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору