Інформатор Івано-Франківськ

РЕКЛАМА

Хек: корисні властивості “безголової” риби

На прилавках магазинів та супермаркетів не знайти цієї риби з головою і на це є як практичне рішення, так й… естетичне. Проте вона точно є однією з найкорисніших. Чому варто обрати, як це зробити правильно та з чим смакуватиме, читайте далі. 

Хек також має назву й Мерлуза та належить до родини Хекових. Риба поширена на континентальному шельфі Атлантичного та Тихого океанів й живе на глибині від 100 до 1000 метрів.

Середньостатистичний хек має розмір від 34 до 40 сантиметрів у довжину, а досягає ваги у понад пів кілограма. Особливістю риби є сріблясто-сіре забарвлення з темною спиною та світлим животом.

Живиться хижак креветками, крилем, тихоокеанськими корюшками та оселедцем. М’ясо хека має біло-кремовий колір та солодкуватий присмак, також воно є багатим на корисні елементи та вітаміни, такі як:

  • жирні кислоти;
  • поліненасичені жирні кислоти Омега-3;
  • В12 та В6;
  • Кальцій;
  • Мідь;
  • Залізо;
  • Фосфор;
  • Калій;
  • Натрій;
  • Цинк.

Перевагою риби є й те, що вона багата на високоякісні білки, що сприяє зміцненню м’язів. Також хек споживаюсь і в дієтичному раціоні, щоправда, він є калорійнішим, ніж минтай.

М’ясо ідеально підходить для тих, кому не до вподоби риба з гострими та твердими кістками. Під час приготування хек стає ніжним, а навіть та незначна кількість кісток пом’якшується власними соками.

Придбати хек можна як у свіжому вигляді, так і в замороженому. Майте на увазі, під час покупки варто звернути увагу на терміни придатності та стан риби. Вона повинна мати щільну текстуру та приємний морський запах. Продають її без голови, бо так вона краще транспортується. Також причиною є і її доволі страхітливий вигляд з великими очима та гострими зубами.

 

 

Для маринаду звично використовують лимон, часник, кріп, чебрець, розмарин та петрушку. Ідеї для приготування океанічного зубастика:

хек смажений в клярі з яйця;

тушкована риба хек з овочами;

рибний бульйон з котлетами;

хек на пару з гречкою;

запечений хек з бататом.

Готується риба швидко, наприклад до готовності в духовці від 20 до 30 хвилин, смажиться до золотистої скоринки по декілька хвилин з кожного боку, а тушкується до 20 хвилин.

А ось до святкового столу рекомендуємо подати хек у вигляді рулетиків з сиром та шпинатом. З інгредієнтів потрібно:

  • 500 грамів філе хека;
  • 100 грамів шпинату;
  • 100 грамів твердого сиру (можна використати й моцарелу);
  • 2 зубчики часнику;
  • 100 грамів сметани;
  • Сіль, перець – на свій смак;
  • 1 столова ложка лимонного соку та олія для смаження.

Отож, етапи приготування:

  • Філе хека потрібно злегка відбити та натерти спеціями, наостанок — збризніть лимонним соком;
  • На кожен такий шматочок філе покладіть листя шпинату та натертий сир;
  • Згорніть філе в рулетики та закріпіть зубочистками;
  • Обсмажте рулетики на розігрітій пательні до золотистого кольору з усіх сторін;
  • Додайте подрібнений часник і сметану, готуйте ще 10 хвилин під кришкою.

І…Смачного!

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Хочете рекламу? Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору