Інформатор Івано-Франківськ

ВЛАДА

Верховна Рада прийняла за основу законопроект, за яким землі заповідників та лісів за спрощеною процедурою передадуть для розміщення військових частин

Йдеться про землі природно-заповідного, природоохоронного призначення, ліси, землі історико-культурного призначення, які за спрощеною процедурою передаватимуться до земель оборони.  Щоправда, віднести можна буде будь-які особливо цінні землі без конкретного строку й комітет ВР з питань екологічної політики вже попереджає, що це може спричинити погіршення охорони стану довкілля.

Повідомляє Інформатор покликаючись на “Судово-юридичну газету“.

Особливо цінні землі та ліси зможуть за спрощеним порядком перетворити на землі оборони для розміщення на них військових частин, військових установ та навчальних закладів.

Довідка: особливо цінні землі у складі земель сільськогосподарського призначення, землі природно-заповідного та іншого природоохоронного призначення, землі історико-культурного призначення, торфовища у складі водно-болотних угідь міжнародного значення тощо, а також земельні лісові ділянки.

Відповідний законопроект 11335 «щодо удосконалення механізму забезпечення землями сил оборони» 18 липня народні депутати схвалили в першому читанні зі скороченим строком підготовки до прийняття в цілому.

Так, змінами до ст. 20 Земельного кодексу передбачається, що зміна цільового призначення особливо цінних земель та земельних лісових ділянок допускається у разі «віднесення земельної ділянки до земель оборони і використання її для розміщення і постійної діяльності військових частин, установ, військово-навчальних закладів, підприємств та організацій Збройних Сил України, інших військових формувань, утворених відповідно до законодавства України».

При цьому, проектом закону не передбачено період дії та уточнення мети такого «віднесення» і «використання», що може призвести до необмеженої зміни цільового призначення відповідних земель тільки в силу віднесення відповідних земельних ділянок до земель оборони.

Зазначене створює ризик зменшення обсягу земель особливого режиму охорони та може негативно позначитися на охороні довкілля в Україні, вказав Комітет з питань екологічної політики.

У Головному науково-експертному управлінні ВР зауважили, що частина норм проекту не враховує приписи актів міжнародного права, зокрема Конвенцію 1979 року про охорону дикої флори та фауни і природних середовищ існування в Європі.

Читати також: Мер Франківська оголосив конкурс на посаду керівника КП “Комфортний дім”

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagramTelegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору