Інформатор Івано-Франківськ

РОЗСЛІДУВАННЯ

Конфлікт через дворову собаку виник у Франківську: як наслідок написано заяви до поліції

Минулого вівторка дворова собака вкусила дівчинку на вулиці Мазепи. Батьки звернулись за допомогою до КП “Полігон”, але місцеві не дали забрати тварину до установи. Згодом суперечка повторилась вже на вулиці Чорновола, де начебто стався напад на собаку та побиття жінки. Що відомо про цей інцидент, як коментують його учасники, свідки та поліція? Покроково розбираємось з Інформатором. 

Пише Інформатор.

Як ми вже повідомили вище, конфлікт почався з того, що дитину вкусила дворова собака.

Фото надав батько дитини

Трапилось це 16 липня. На місце інциденту викликали поліцію та КП “Полігон”, щоб відвести тварину у притулок, проте місцеві мешканці не дали забрати тварину.

Далі, вже 20 липня, сталась сутичка на вулиці Чорновола, де начебто і трапився напад на тварину та побиття жінок. Щоб розібратись в цій історії, ми сконтактували з учасниками та свідками інциденту, а також звернулись до поліції за коментарем.

Що кажуть захисниці тварини? 

У фейсбуці Ірина Лабчук розмістила пост, в якому розповіла про ситуацію наступне:

Звати нашого “героя” Мотрук Микола Васильович, який у суботу 20.07.2024, вчинив самосуд над дворовою собачкою, якій 11 років, 6 з яких вона проживає на території двору. Собака стерилізована та вакцинована проти сказу, улюблениця більшості мешканців двору, схожа на лисеня (фото додаю). Проте, діти з сусіднього будинку провокують її на агресивні дії, обкидуючи різними предметами, бігають повз неї, проїжджають перед очима на велосипедах та самокатах, звісно отримуючи нормальну реакцію собаки, яка захищає себе. Так от замість того, щоб провести навчально – виховну роботу з дітьми, пан Мотрук вирішив вбити тварину з не виданою жорстокістю“, – написала жінка.

Фото собаки

Як стверджує жінка, про укус повідомила дружина Миколи Мотрука. Забрати тварину до “Полігону” решта мешканців не дозволила, й тварина так і залишилась у дворі.

Далі ситуація продовжилась 20 липня та зі слів Ірини:

“…в цю суботу батько дитини подзвонив по телефону з погрозами та, натрапивши на собаку у дворі, почав над нею розправу. Всі сусіди знову стали на захист, закриваючи собою тваринку, яка просто лежала, на що він кулаками розштовхував жінок, залишив сліди від ударів на руці жінки (фото додаю), вдарив мене по обличчю та кинувся навздогін собаки, яка побігла за сестрою. Наздогнавши собаку неодноразово бив її головою об асфальт з висоти власного росту та намагався задушити, проте відчув видно біль у руці та й сестра спинила його криками, тому не завершив справу”. 

Фото синця

Далі жінки написали дві заяви до ГУ НП: “одна колективна про побиття людей і розправу над собакою, інша особисто від мене теж про побиття та розправу над собакою”.

Особиста заява пані Ірини

Колективна заява мешканців будинку 29 (особисті дані заблюрені)

В тексті вказано, що чоловік жорстоко бив собаку й: “з одночасним побиттям тих, хто став на захист тварини”.

Також тут вказано шестеро людей, які готові підтвердити обставини інциденту, які викладені вище.

Позиція Миколи Мотрука

Чоловік погодився розповісти “Інформатору” свою версію інциденту. Отож у вівторок його дитину дійсно вкусила собака:

“Собака перебувала під автомобілем, дитина не бачила, пробігала, ну і собака зреагувала на рух і вкусила її за ногу. Відразу викликали поліцію, зафіксували цей факт, пішли до лікаря, з’ясували, чи в дитини є щеплення від правця… Потім я передзвонив у комунальне підприємство “Полігон”, яке займається виловом собак, повідомив, що є така обставина… Вони приїхали зі спеціальним обладнанням, але вийшов цей актив (ред. йдеться про жінок)…”. 

Фото укусу можна переглянути вище.

Зі слів чоловіка, забрати тварину працівнику “Полігону” не вдалось, бо захисниці собаки не дозволили це зробити.

Далі пан Микола розповів, що 20 липня знову побачив собаку на ігровому майданчику та вирішив її зловити самотужки.

Фото собаки надав Микола Мотрук

“І знову все починається… собака мене кусає, коли я хотів її зловити, ці жінки починають цей ґвалт, крик, ідіотизм от оцей увесь. І закінчується тим, що я покусаний, собаку з того моменту сховали і не показують, знову ж таки, я не знаю, де ця собака, здохла — не здохла…”, – розповів чоловік. Як і його донці, лікар назначив здійснити ветеринарний нагляд за твариною.

Фото: зліва — укус на руки Миколи Мотрука, справа зверху — довідка щодо його доньки за 16 липня, справа знизу — довідка видана самому пану Мотруку

Довідка: від моменту зараження сказом тварина живе не більше 8 днів, тому за нею потрібно наглядати, аби почати вакцинацію негайно за потреби.

“Разом з тим, я ще написав заяву на мера міста, все-таки це робота комунальних служб, вказав всіх осіб, які готові підтвердити, всіх батьків, дітей яких кусали ці батьки з номерами телефонів і ця заява надіслана на ім’я Марцінківа”, – додав пан Микола.

Фотокопія скарги до міського голови

На запитання, чи міг нанести ушкодження жінкам, Микола Мотрук відповів наступне:

“Претензій у мене до тих жінок не було, їх вже природа покарала. Мені їх шкода, бо вони зациклились на собі й більше нікого не бачать…Я просто тоді концентрувався на собаці, щодо них  жодних дій не було. Це фантазія чистої води”.

Чоловік стверджує, що синців ніяких не могло бути, бо і сутички не було.

Як відомо, ситуація з твариною трапилась на повороті до магазину інтимних товарів та перукарні неподалік хлібного на вулиці Чорновола.

Що кажуть люди, які працюють в цьому районі? 

Інформатор поспілкувався з ймовірними свідками і з’ясував, що про інцидент дійсно чули, проте, на жаль, або встигли тільки під кінець сварки, або ж дізналися набагато пізніше. Нагадаємо, що  трапилось все у суботу після 19:00 й більшість магазинів були зачиненими. Начебто є одна жінка, яка працювала неподалік та може бути свідком ситуації, її вже шукають захисниці тварини.

Яку інформацію надала поліція?

“В поліції є дві заяви написані, перша — це від матері дитину, яку покусав собака, друга — від іншої жінки, яка стверджує, що з нею вчинив конфлікт чоловік і побив собаку. Наразі заяви є зареєстровані й поліцейські проводять заходи для встановлення всіх обставин”, – повідомили журналістів у ГУ НП.

Читати також: Тверезий, але не впорався з керуванням: водій BMW знайшов неочікувану “перешкоду” у Франківську

Дарія Нагорна

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору