Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Що варто знати про гемоглобін: поради Надвірнянського лікаря

Сімейний лікар Надвірнянського центру первинної медичної допомоги Оксана Краснецька розповіла, що таке гемоглобін та коли він знижується. Детальніше — читайте у статті.

Пише Інформатор.

Гемоглобін — це білок, який міститься в еритроцитах та забезпечує перенесення кисню. А його потребує практично кожна клітина нашого організму, щоб нормально відбувалися окисно-відновні реакції, які забезпечують організм енергією. У складі гемоглобіну міститься залізо, воно вкрай необхідне для його утворення.

У нормі рівень гемоглобіну становить:

  • для чоловіків – 130-160 г/л;
  • для невагітних жінок – 120-140 г/л;
  • для вагітних – 110-140 г/л.

У дітей норма, як правило, залежать від віку. Рівень цього білка буде знижуватися при анеміях. Найчастіше вони спричинені нестачею заліза в раціоні, при посиленому його виведенні (наприклад, при хронічній крововтраті) або підвищеній потребі в ньому (лактуючі жінки, діти).

Через те, що кисень потрібен для кожної клітини в нашому організмі, нестача гемоглобіну відображається на всьому організмі. Тому не забувайте регулярно (раз на рік) здавати загальний аналіз крові, щоб вчасно діагностувати анемію та розпочати її лікування.

Інформатор бажає вам здоров’я!

Головне фото згенеровано ШІ.

Читайте також: “Книжна Княжна – 2024”: конкурс бібліотечної краси у Надвірнянській бібліотеці

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору