Чи знайома вам така ситуація: ви хочете замовити суші в ресторані, а вам дають меню з довгим списком позицій? І ви почуваєте себе трохи ніяково, бо не знаєте, що замовити. Впевнені, що з таким стикаються не тільки новачки, а і більш досвідчені любителі японської екзотики. Бо дійсно існує велика кількість різноманітних видів ролів і суші в Івано-Франківську. При замовленні суші дуже корисно буде ознайомитися з основними видами, які можна зустріти майже в кожному ресторані.
Які роли найпопулярніші у світі?
Почнемо нашу розповідь з ролів, які підкорили серця і шлунки людей з усього світу. Як відомо, першою дізналася про суші Америка, завдяки японським мігрантам, які масово прибували в Новий Світ на початку 19 століття.
Де б не знаходили прихисток японці, вони не забували ні свої традиції, ні культуру. Традиційні суші у той час виглядали, як грудочка рису з покладеною зверху рибою. Американцям і європейцям не надто сподобалися сира риба та жорсткі водорості.
Тому власники японських ресторанів, щоб залучити клієнтів, намагалися якось трансформувати суші, використовуючи звичні для європейців продукти. Перший рол Каліфорнія виглядав наступним чином:
- тонко нарізаний свіжий огірок;
- м’ясо краба;
- нарізане скибочками авокадо;
- рис;
- водорості норі;
- васабі.
Потім вже рецепт трохи змінювали: замість крабового м’яса могли покласти тунець, морські гребінці або сьомгу. Викладали рол у наступній послідовності:
- рис;
- норі;
- начинка.
Скручували рол за допомогою бамбукової циновки, а потім нарізали на невеликі шматочки. Прикрашали такі роли ікрою з риб. Такі ласощі виглядали дуже естетичними та неймовірно смачними на смак.
У 1980 році за такою аналогією був вперше приготований рол Філадельфія в Нью-Йорку. До складу начинки входили лосось і вершковий сир Філадельфія. Це була ідеальна комбінація, тому і по цей час рол Філадельфія, як і рол Каліфорнія, є найбільш улюбленими ролами у світі.
Популярні види ролів серед українського споживача
Які популярні роли існують, крім вже згаданих Філадельфії та Каліфорнії?
- Макі – це найпопулярніші види суші, які займають провідні позиції у меню українських ресторанів. Принцип приготування полягає в тому, що на лист водорості норі укладається спочатку шар рису, а потім начинка. Існує безліч варіацій маків. Це хосомакі – тонкий рулет, урамакі – роли навиворіт, футомакі – товстий рулет.
- Нігірі – популярний вид суші, що має багато різних варіацій. Також з японської перекладається як “жменька”, що багато говорить про цю страву. Жменька рису, на яку викладається скибочка рибки чи креветки, часто перев’язуються водоростями для кращої фіксації.
- Темпура роли – це роли, на які наноситься спеціальний кляр (темпура) і обсмажуються на сковороді або у фритюрі. Такі роли мають неперевершений смак та дуже гарний мають вигляд зовні.
Звичайно, про роли можна ще дуже багато розповідати, але ми виділили основні варіанти, які найчастіше мають попит.
Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.
Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com
Хочете рекламу? Телефонуйте за номером 096 989 60 87