Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Де знайти інопланетян у Франківську: персональна виставка Остапа Бринського

30 липня відбувся вернісаж інопланетного піксель-арту полеглого воїна Остапа Бринського. Митець працював під псевдонімом BOB SP та був прихильником наукової фантастики. Запрошуємо “відвідати” відкриття разом з нашою журналісткою. 

Розповідає Інформатор. 

У «Ваґабундо» людно. Люди обережно протискаються між людей аби підійти ближче до острівця, де говорить вступну промову батько Остапа – художник Богдан Бринський.

“Я спочатку не знав, що він такі речі робить. Думав, що якась забавка. Аж потім, коли уже виставка, міжнародна виставка – я очима кліпаю, читаю той текст… Зробити таку корову та такий написати текст то це треба закінчити філософію Києво-Могилянської академії – мені сподобалось. У цьому житті мені таке недосяжне”, – розповідав пан Богдан.

Остап Бринський працював у жанрах піксель-арт, графіті, наукової фантастики та творив під псевдонімом BOB SP.

Дебютна персональна виставка має назву «Алієнізація свідомості», від англійського слова alien (інопланетянин). Як пояснював сам автор: «Алієнізація свідомості – коли свідомість починає мислити явища пов’язані з інопланетними формами життя». 

Визначальний задум, який хотів донести Остап – відкриватись новому та не боятись вчитись, адже «всі ми схильні вбачати у комусь прибульців, а відтак – всі ми інколи буваємо ними».

Вступну промову перейняла Младена Качурець, дружина митця. Вона розповіла про їхню мрію з чоловіком: «Ми колись мріяли створити сімейний гурт. Я мала там грати на барабанах, Остап – співати та грати на гітарі, а наша дочка Соломія – танцювати. Соломія зараз танцює в іншому місці, а Остап десь ловить рибу на горизонті подій якоїсь чорної діри та напевно трохи затримався в іншому часопросторі, а ми з “Пенсією” будемо грати, щоб він нас почув».

Після цих слів організатори події оголосили музичну паузу, де Младлена разом з гуртом «Пенсія» заграла на барабанах улюблені пісні свого чоловіка.

Вернісаж відбувся у день народження Остапа Бринського, йому б виповнилось 37 років. Минулого року, 19 серпня, митець загинув під Бахмутом, виконуючи бойове завдання.

Охочі зможуть подивитись виставку Остапа Бринського у “Ваґабундо” щодня до 20 серпня.

Остап Бринський народився 30 липня 1987 року в Івано-Франківську у сім’ї галеристки Оксани Бринської та художника Богдана Бринського.

Навчався в Українській гімназії №1. У 2008 році закінчив бакалаврську програму «Філософія». Факультет гуманітарних наук Києво-Могилянської академії.

Працював у громадській мережі «Опора», згодом був аналітиком у сфері публічних закупівель.

Разом з Петром Буяком та Кирилом Кіріловим був співзасновником «Галереї Гак».

Був учасником Революції Гідності.

У червні 2022 року став добровольцем на захист нашої країни. Молодший сержант 94 прикордонного загону ДПСУ. Виконував бойові завдання у складі 3 ОШБр.

2 вересня 2023 року нагороджений відзнакою «За мужність в охороні державного кордону» (посмертно).

12 жовтня 2023 року нагороджений відзнакою міського голови м. Івано-Франківська «За честь і звитягу» (посмертно).

23 лютого 2024 року нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно).

Читати також: Кохання по-Франківськи: як знайшов і втратив щастя Каменяр у нашому місті

Марина Валова

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

 

Нагору