Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

5 історичних фактів про Коломию, які не зустрінеш у підручниках

Поки в місті сьогодні плутанина: чи святкувати День міста 6 серпня, чи 19, ми ж хочемо нагадати, що центру Покуття цьогоріч виповнюється 784 років. Ми здмухнули пил зі сторінок історії та дізналися, чому Коломия зустріла Франка з кайданками, як прем’єр-міністр Польщі загубив тут підківку з чобіт й навіщо залізниця “гойдалась” містом. Деталі в матеріалі. 

Пише Інформатор, покликаючись на книгу “Станиславів: віднайдені історії”, авторів Петра Гаврилишина та Романа Чорненького.

Факт номер 1: Коломия була єдиним містом, через яке проходила залізниця у Станиславівському воєводстві. 

Йдеться про залізничний маршрут “Коломия — Слобода Рун-гурська”, який мав три зупинки в місті. Потяг їздив раз на день в обидва напрямки, проте для містян він був геть не в користь. Колія проходила впритул до тротуару, через що потяг травмував перехожих, особливо взимку.

Перед паровозом став ходити залізничник, який попереджав неуважних пішоходів. По декілька разів мусив розганятися потяг, щоб піднятися до Ринку взимку, коли колії вкривалися льодом.

Тоді “дим заповнює вулицю, будинки трясуться, наче у пропасниці, в домах шиби двонять, утвар домова танцює… Містяни чихають, як від тютюну, а хворі затикають роти, аби не удушитися”. Проте все змінилось 15 травня 1967 року, коли востаннє паровоз проїхав центром Коломиї, а опісля колія була розібрана.

Факт номер 2: Франко сидів у Коломийській тюрмі. 

У червні 1880 році поета арештували за пропаганду соціалістичних поглядів. Він три місяці відбував ув’язнення в Коломиї, а потім його під конвоєм доправили до Станіславова. Більше про пригоди Каменяра на Прикарпатті читайте за покликанням.

Факт номер 3: Агатон Гілле був знайомим зі Станіславом Щепановським. 

Перший — це видатний польський політик, один із керівників Січневого повстання 1863 року, журналіст, письменник та історик. Він часто гостював на Прикарпатті й не оминав увагою Коломию. Там його цікавила Слобода-Рунгурська‎, що була чи не найбільшим осередком нафтової промисловості краю. Гіллер контактував із нафтовими робітниками, цікавлячись їхнім життям та особливістю добування корисних копалин. Був знайомий з промисловцем Станіславом Щепановським, який мав у власності дистилятні нафти у Печеніжині, а також копальні нафти у тій же Слободі.

Факт номер 4: Ставка УНР на деякий час була перенесена до Коломиї. 

Сталось це тому, що червоні козаки (себто, українське радянське збройне формування, яке виступало проти незалежності України від більшовизму), захопили Стрий і відтяли Станіславів від залізниці. Тому було прийнято рішення перенести ставку УНР на північ краю. Згодом її повернули до Хриплина, де часто бував Симон Петлюра.

Факт номер 5: прем’єр-міністр Польщі загубив у Коломиї підківку з чобіт. 

Юзеф Пілсудський відвідав місто з офіційним візитом 18 вересня 1922 року.  Лідер Польської держави переночував у готелі “Гранд” (тепер це площа Відродження 1). На його порозі маршал загубив підківку з чобіт, яку власник готелю наказав прибити на тому ж порозі.
У Коломиї дотепер вважають, що та підківка досі збереглася на своєму місці.

Інформатор вітає містян зі святом і бажає вашому місту процвітання!

Читати також: Привид у міському парку: містичний Івано-Франківськ

Головне фото ілюстративне, на ньому зображений Франко та Юзеф Пілсудський. Початкове зображення для колажу взято з “Ретро Коломия – Retro Kołomyja“.

Дарія Нагорна

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору