Інформатор Івано-Франківськ

ТРЕШ

На Франківщині скажений кіт покусав чотирьох людей

У селі Тисів, Болехівської громади в липні зафіксували 1 випадок сказу кота, який покусав чотирьох людей.

Повідомляє Інформатор покликаючись на Долинський відділ Калуського РВ ДУ “Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ”.

Сказ – це гостре інфекційне захворювання, яке при несвоєчасному лікуванні 100% закінчується смертельно.

Збільшилась і кількість звернень за медичною допомогою з приводу укусів тваринами. За 7 місяців цього року до закладів охорони здоров’я звернулося 15 осіб, а минулого року було 6 звернень.

Більшість укусів нанесені невідомими тваринами.

Якщо ви помітили незвичайну чи агресивну поведінку тварин, як домашніх, так і хижих – це майже завжди ознака хвороби такої як сказ. У таких тварин відмічається: дратівливість, вони безпричинно гавкають і нібито ловлять мух у повітрі, можуть забиватися в темні кути, не реагують коли їх кличуть, можуть ковтати неїстівні предмети, дуже часто тварина поводить себе так, нібито подавилася кісткою, потім розвивається водобоязнь.

Захворіти на сказ може людина, якщо її укусить, подряпає або обслинить пошкоджені шкірні покриви інфікована тварина.

Слід пам’ятати, що тварина, яка вас укусила, на вигляд може бути здоровою, а захворювання сказом може проявитися до року і пізніше. Тому:

  • Утримуйтеся від контактів з безпритульними та дикими тваринами, особливо лисицями;
  • У разі покусу невідомою твариною рани, подряпини, місця зі слиною негайно промийте теплою протічною водою з милом, краї рани обробіть 5% настоянкою йоду або 700 спиртом та накладіть стерильну пов’язку. Негайно зверніться за медичною допомогою до лікаря-травматолога для проведення антирабічного лікування;
  • У разі покусу домашньою твариною з’ясовуйте прізвище, ім’я та по батькові господаря, його домашню адресу. Це допоможе уникнути щеплень, оскільки за твариною можна встановити ветеринарний нагляд;
  • При пошкодженні одягу, в який була одягнута людина під час укусу, одяг обробіть гарячою праскою і тільки після цього його можна ремонтувати.
  • Слід пам’ятати, що єдиним засобом профілактики захворювання на сказ є лікувально-профілактичні щеплення за призначенням лікаря.

Головне фото взято з Pexels.

Читати також: На сайті електронних петицій до влади Франківська з’явився мораторій про заборону забудови озера.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору