Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Олекса Довбуш та історія Богородчанського замку

В історичних книгах є багато розповідей про напади на місто Богородчани. Але, однією з таких згадок є історія про Богородчанський замок. Існує багато версій про те, хто там жив і хто зруйнував цей славнозвісний замок на горі Замчище.

Повідомляє Інформатор покликаючись на книгу “Місто Богородиці“, автор – Василь Бабій.

Походження замку

Про замок в Богородчанах є зовсім мало інформації, точної дати побудови немає, але в письмових джерелах він згадується тільки у 1744 році, коли Олекса Довбуш напав на нього разом зі своїм загоном. Все інше про цей замок – тільки народні перекази та легенди.

Також, відомо, що Гора Замчище колись омивалась водою з трьох боків. І тільки з південно-західного боку були непрохідні ліси та високий земляний вал, який і до сьогодні не знищений.

Якщо вірити легенді, то замок заснував Гремислав – боярин князя Романа Мстиславовича (посідав галицькій престол з 1199 по 1205 рр.). Саме з ним є одна легенда про чудесне спасіння його дітей Богородицею і походження назви міста – Богородчани.

Є інша версія, що замок побудував у 1555 році, шляхтич Ляхович з села Старуня.

Наступна черга настала для Потоцьких, які були великими магнатами українського походження, володіли містами та селами галицької землі. У їхню власність перейшов і Богородчанський замок. А 17 серпня 1744 року Олекса Довбуш зі своїми опришками заволодів замком.

Напад на замок

За іншими переказами, Довбуш перед нападом на замок перебував у селі Саджава. Тут відоме урочище Довбушанка. Як йдеться в розповідях, у Саджаві виготовляли довгі драбини, щоб по них залізти на мури замку. Як планувалось, ворота мали відчинити малі пастушки, яких підв’язали знизу до овець, що повертались увечері до замку.

Саме в такий спосіб Довбуш з опришками проник до замку. Але, грошей він там не знайшов. За іншою версією, Довбуш зібрав тут чималі скарби, а коли ночував в одного чоловіка з Ляхівців (нині Підгір’я), то дав йому добру жменю злотих, які той показав місцевому пароху. А парох сказав, що ті гроші не зовсім чисті і треба частину з них використати на побудову храму в Ляхівцях.

Доказом того, що Довбуш все ж таки напав на замок, розповів на суді Василь Баюрак – побратим Довбуша:

…Ми рушили далі і йшли вночі лісом, аж поки нам під Солотвиною не зазоріло. Тут ми лежали через день, а наступної ночі ми пішли далі і стали в Діброві під Богородчанами та перележали тут знов день…В тій Діброві, чекаючи ночі, піймали якогось чоловіка, зв’язали, а вночі зв’язаного з собою вели до Богородчан і аж тут пустили…”.

Під час нападу на Богородчани, як зазначив академік В. Грабовецький у книзі “Олекса Довбуш”, було убито двох шляхетських жовнірів, а третього застрелив Довбуш на дзвіниці. Ввірвавшись у замок, частину багатства опришки забрали, а решту знищили разом із замком. Шкода завдана шляхті становила – 1000 злотих.

Довбуш у замку знищив різні важливі папері, книги та інші документи. Замок зазнав значних пошкоджень та втрат. Олекса Довбуш відійшов зі своїми хлопцями з гарною здобиччю, та залишив помітний слід на багато років.

Замок ще довго стояв та був предметом ненависті. Тому, у 1849 році селяни з сусідніх сіл повстали, штурмом заволоділи твердинею, вбили місцевих шляхтичів, а замок спалили. Більше він не відбудовувався, а рештки замку були зруйновані в часи Першої світової війни. Тепер від нього є тільки залишки фундаменту.

Головне фото взято з сайту Старобогородчанської громади.

Читати також: 5 історичних фактів про Коломию, які не зустрінеш у підручниках

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору