Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

В Україні набув чинності закон про скасування кримінальної заборони щодо дрібних крадіжок

9 серпня набув чинності закон про декриміналізацію крадіжок на суму менше за 3028 грн. Але, що робити з тими, які вкрали на цю суму та в судах вже розглядаються вироки.

Повідомляє Інформатор покликаючись на Судово-юридичну газету.

До 9 серпня 2024 року кримінально караною крадіжка вважалася, якщо вартість вкраденого майна становить від 302,8 грн.

Після 9 серпня за кодексом України про адміністративні правопорушення буде каратися дрібне викрадення чужого майна шляхом крадіжки, шахрайства, привласнення чи розтрати, якщо вартість вкраденого становить до 3028 грн.

Отже, якщо людина вчинила крадіжку майна, вартість якого на момент вчинення правопорушення становить 3027 грн, то їй загрожує штраф від 1700 грн до 5100 грн або громадські роботи, або виправні роботи, або адміністративний арешт на строк до 10 діб. А якщо вартість майна 3029 грн – то вона може отримати позбавлення волі на строк до 8 років.

В контексті питання застосування закону до осіб, яких вже судять за Кримінальний кодекс за крадіжку на суму від 302 до 3028 грн, прикметною є постанова Великою Палати Верховного Суду від 13 січня 2021 року.

Як зазначила Велика Палата Верховного Суду, за загальним правилом, закріпленим у частині другій статті 4 КК, злочинність, караність, а також інші кримінально-правові наслідки діяння визначаються законом про кримінальну відповідальність, який діяв на час його вчинення.

Припинення законної сили кримінально-правової норми тягне неможливість її застосування до діянь, що передбачені чи передбачалися у КК раніше як злочини та скоєні після втрати цією нормою чинності.

Головне фото ілюстративне.

Читати також: В Україні Міноборони запустило застосунок Армія+

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagramTelegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору