Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Потрібно змити нафталін з українських співаків радянської епохи: рецензія на фільм “Яремчук: незрівнянний світ краси”

8 серпня у прокат вийшла документально-біографічна стрічка про співака Назарія Яремчука. Про виступи в Чорнобилі, гастролі континентами та важливість фільму читайте у матеріалі.

Інформатор відвідав прем’єру фільму.

Постать Назарія Яремчука відчутна більше, аніж просто центральна фігура фільму. Його творчий шлях – єднальна нитка крізь сюжет, яка показує непросту історію становлення тогочасної української музики.

Звикли казати, що Назарій Яремчук – зірка української естради, соліст вокально-інструментального ансамблю «Смерічка».

Насправді Яремчук був одним із перших представників біг-бітового стилю в рок-музиці на просторах колишнього СРСР. Цей музичний жанр став поширеним завдяки популярному рок-гурту «The Beatles».

Найголовніша причина нафталінових радянських назв – в СРСР не було рок-гуртів і свободи.

Тож, коли наприкінці 1960-х років люди в СРСР крутили ручки налаштувань своїх програвачів з надією натрапити на «Let it be», на Буковині зароджувалась перша українська поп-зірка.

У фільмі зривається радянський флер та розкладається по поличках, особливо молодому глядачу, ким насправді був Назарій Яремчук, чому ним варто зацікавитись. А зацікавитись справді варто – співак виступав у 1986 році в Чорнобилі, мав гастролі від Америки до Індії, переміг на конкурсі «Пісня 1971» в Москві з «Червоною Рутою».

Стрічка задумувалась як популярне документальне кіно, щоб охопити широку аудиторію – зокрема поціновувачів музики та української культури.

Час виходити з історичної амнезії – і якщо на літературній арені нам допоміг МУР, то музичну галузь добре відтворив «Яремчук: Незрівнянний світ краси».

Порадує і життєва історія співака у фільмі – лінійна, проте не примітивна. Інформатор трохи совався на стільці, очікував сенсацій та моральних падінь. Однак, цього не буде – головний герой гідно впорається з життєвими випробуваннями.

Що цікаво, озвучив щоденник Назарія Яремчука штучний інтелект. Він зміг відтворити голос співака завдяки збереженим радіоінтерв’ю. Сюжетну лінію фільму будуть вести учасники гурту «Смерічка», родина Яремчука та музичний критик Філ Пухарєв.

Під час перегляду можна трохи посміятись, дещо розчулитись та, що найголовніше – познайомитись з тогочасною українською сценою.

Інформатор запрошує відчути цінність української пісні на сеансі документально-біографічної стрічки “Яремчук: незрівнянний світ краси” та запевняє «Пісня буде поміж нас».

Головне фото взято з відкритих джерел.

Читати також: Прикарпатські педагоги увійшли до 50 найкращих вчителів України премії Global Teacher Prize Ukraine 2024

Марина Валова

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagramTelegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

 

Нагору