Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Як навчатимуться в школах: МОН затвердило особливості організації освітнього процесу

Затверджено наказ, який є частиною політики “Школа офлайн”, яку МОН впроваджує спільно з Михайлом Федоровим. Політика спрямована на покращення дистанційного навчання та повернення дітей до очної форми освіти.

Повідомляє Інформатор покликаючись на Міністерство освіти і науки України.

Мон затвердило наказ № 1112 «Про затвердження Порядку та умов здобуття загальної середньої освіти в комунальних закладах загальної середньої освіти в умовах воєнного стану в Україні» та скасувало наказ №850.

“Документ визначає умови для повернення якомога більшої кількості учнів до очного навчання за наявності укриттів та вимоги для функціонування дистанційних класів. А також створює можливості для задоволення індивідуальних потреб учнів різних категорій: внутрішньо переміщених внаслідок війни, тих, що перебувають за кордоном, на ТОТ тощо”, — зазначає МОН.

Як повідомляють в міністерстві, для реалізації політики “Школа офлайн” необхідне затвердження ще трьох нормативно-правових актів: зміни до положень про індивідуальну форму навчання, про дистанційну освіту та постанови про кадровий резерв для роботи в закладах освіти на деокупованих територіях.

Усі зміни буде впроваджено з 1 вересня 2025 року.

Для очної/ змішаної форми навчання необхідні наступні умови:

  • наявність укриття в школі або на відстані не більше ніж 500 метрів від нього;
  • матеріально-технічне забезпечення, достатнє для організації змішаного навчання;
  • для областей: Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Луганської, Миколаївської, Одеської, Сумської, Харківської, Херсонської, Чернігівської (крім тимчасово окупованих територій) — рішення ради оборони області або розпорядження керівника ОВА, рішення педагогічної ради щодо виведення учнів на очне навчання.

Якщо ваша школа не має укриття, ви можете подати заявку і проєктно-кошторисну документацію на освітню платформу DREAM. Інструкцію користування ресурсом можна подивитись тут.

Школи, які не відповідають вимогам очної форми навчання, можуть обрати заочну форму, згідно з Положенням про дистанційну форму здобуття повної загальної середньої освіти.

Для того, щоб впровадити дистанційне навчання, навчальні заклади мають організувати дистанційні класи: принаймні один клас на паралелі для всіх років навчання: з 1 до 9 або з 5 до 11 класу (або з 8 до 11 для ліцеїв).

Навчальний план дистанційних класів буде формуватись наступним чином:

  • для учнів в Україні — за повною освітньою програмою;
  • для учнів за кордоном — навчання за скороченою освітньою програмою: українознавчий компонент і перезарахування оцінок з інших предметів, які вивчались в школі за кордоном.

Дізнатись більше про навчання дітей за кордоном можна за покликанням.

Навчання переміщених дітей за місцем перебування буде здійснюватись за наступними сценаріями:

  • діти будуть навчатись очно у школах за місцем свого фактичного перебування. Як перевести переміщеного учня в іншу школу можна дізнатись тут.
  • вимушено переміщені діти можуть навчатись у своїх дистанційних класах впродовж 2024/2025 навчального року, навіть якщо за місцем їхнього перебування є місця в школах з очним навчання.

Навчання учнів на ТОТ

“Учні, які проживають на тимчасово окупованій території України, зможуть продовжити навчатися в дистанційних класах, якщо це дозволяє безпекова ситуація. Оцінку безпечності ситуації робитимуть учителі та батьки дитини”, — зазначає МОН.

Також учні, що знаходяться на тимчасово окупованих територіях можуть перейти на індивідуальне дистанційне навчання з педагогічним супроводом. Міністерство надасть приклади індивідуальних розкладів та рекомендації роботи з педагогічним патронажем. Більше дізнатись про особливості навчання на ТОТ ви можете за покликанням. 

Читати також: Міжнародний день молоді: вітальні листівки, історія та значення свята

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagramTelegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору