Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

“Спочатку було Слово”: історія походження містечка Богородчани

Бог. Богородиця. Богородчани. Одне із найсвятіших для людини імен, а отже і назв. Перша писемна згадка про Богородчани відноситься до 1441 року. Але є ще одна дата – 1631 рік. Це рік, коли Богородчани отримали статус міста. Отже, є дві славні дати: 583 роки від першої, писемної згадки про це місто та 393 роки з часу надання Богородчанам назви міста.

Повідомляє Інформатор покликаючись на книгу “Місто Богородиці”, автор – Василь Бабій.

Історичні нариси про Богородчани торкатимуться 20 століття, оскільки про давніший період майже не залишилось архівних матеріалів чи документів.

Отож, з 1441 року є перша згадка про назву цього селища. У документі про якогось Яна з Бучача (можливо Ходецького) зазначено, що він був власником багатьох сіл, в тому числі “Чернієва, Богородвічан, Ляхівців”.

Походження назви міста

Легенда про боярина Гремислава, який повернувся після довгого походу додому та увірвався у покій. Налякана дружина вискакує з вікна, а Гремислав запідозрив свою жінку у зраді та вбив її. Чоловік вигнав з дому своїх дітей. Згодом дізнавшись правду, він починає їх шукати. Коли знайшов своїх діточок то у знак подяки Богородиці вирішує назвати містечко Богородчани.

Інша легенда розповідає про паню, яка оре землю золотим плугом. При цьому вона молиться до Богородиці, благословляючи Її ім’я. Звідси і назва – Богородчани.

До усіх цих легенд потрібно підходити розважливо, але походження назви міста шукати в чомусь більш правдоподібному.

Беззаперечно, тут має місце факт з’яви Богородиці. У Богородчанах деякі люди бачили появу Богородиці у вікнах церкви св. Івана Богослова.

Саме Її поява, дала поштовх до назви міста іменем Богородчани.

Також, знайдено матеріали, які свідчать, що Богородчани мали іншу назву, а саме – Межиріччя, і це цілком можливо, бо не раз річка Бистриця розливалась і утворювалось два річища, між якими залишалось поселення.

Моменти із життя богородчанців

Якийсь хорунжий військової залоги пан Радецький, який стояв в містечку Богородчанах, наклав великі контрибуції (збір коштів) на бідних підданих, забираючи зі своїми вояками все, що попадало під руки і мало вартість. Тож Богородчанська маєтність залишалась без нічого. Це було взимку 1706 року, коли цей край належав до Речі Посполитої (Польщі).

У 1714, 1715 та 1746 роках, Богородчани потерпали від повеней.

У 1848 році в Богородчанах відбувся огляд відділів ополченців, про що залишив свої спогади о. А. Шанковський:

На правому крилі уставилися поверх 300 гуцулів з рушницями через плечі на маленьких гірських кониках. Коло них уставлено 600 піших гуцулів, і підгірян озброєних власними гвинтівками, крем’яними крісами та стрільбами, відібраними в польської гвардії. Далі стояло, в трьох рядах, до 8000 селян“.

А через два тижні після огляду відбувся святочний парад ополченців з Богородчан. Попереду їхала гармата на жовто-синьому лафеті з обслугою, одягнутою в сині кабати з жовтими вилогами, сірі шаровари та смушеві шапки з жовтими верхами.

Саме в той час угорські загони доруйнували богородчанський замок, який більше з руїн не піднімався. Це було 1849 року.

Читати також: Олекса Довбуш та історія Богородчанського замку.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору