Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

У Франківську відбулась одноденна вулична фотовиставка громадянських журналістів з Криму

16 серпня, в Івано-Франківську на Вічевому майдані правозахисники облаштували одноденну вуличну фотовиставку «Крим очима громадянських журналістів: 10 років у неволі» та пропонували написати листи політичним в’язням.

Повідомляє Інформатор 

На Вічевому майдані з’явився великий герб кримських татар «тамга», викладений з 48 фотографій. Майже 150 квадратних метрів фотодоказів знущань російських окупантів над кримськотатарським народом були зроблені громадянськими журналістами, які ризикуючи своїм життям, фіксували арешти, обшуки, судові розправи у різні періоди після незаконної анексії півострова.

Також, працював інформаційний намет. У ньому франківці та гості міста змогли отримати інформацію про подію, а також всі охочі писали листи політичним в’язням у межах акції підтримки «Листи до вільного Криму».

Як повідомила правозахисниця, менеджерка проєктів Центру з прав людини ZMINA, Вікторія Нестеренко, політичні в’язні переслідуються і на них далі продовжується тиск в місцях несвободи.

Їх судять за сфабрикованими справами, судять за серйозними статтями, як тероризм, шпигунство та диверсії й на жаль, їх засуджують незаконно до 20 років ув’язненння”, – зазначила Вікторія Нестеренко.

Кримська журналістка, Олександра Єфименко сказала, що перші політичні в’язні в Криму з’явилися разом з російськими прапорами на адмінбудівлях.

Перший політичний в’язень Криму, Микола Шептур вже відбув весь термін покарання і вийшов на волю з російської в’язниці. Що стосується ув’язнених кримських татар, то їхнє переслідування почалося з 2015 року і триває досі”, – повідомила Олександра Єфименко.

Кримська журналістка додає, що: “Коли я і мої колеги – журналісти приїхали працювати в Крим, перед нами постав виклик. Іноді в моїй практиці було таке, що за день я могла відвідувати 3-4 судові засідання у справах наших політв’язнів, а на тиждень могло відбуватися декілька обшуків в будинках кримських татар і українців”.

Азіз Умеров, рідний брат політув’язненої Леніє Умерової, зазначив, що ця фотовиставка допомагає нам зафіксувати воєнні злочини, які відбуваються на окупованій території України.

“Я брат цивільно-полоненої Леніє Умерової, яку затримали  у грудні 2022 року при спробі потрапити в Крим для догляду після операції за онкохворим батьком. росіяни затримали її на кордоні Грузії та росії і під вигаданими звинуваченнями тримали 5 місяців під адміністративними арештами, кожний раз продовжуючи термін ув’язнення на 15 діб”, – розповів Азіз Умеров.

Хлопець додає, що: “За весь час до неї був застосований весь спектр їхніх тоталітарних механізмів. Тобто її викрадали, надівали на голову мішок, погрожували. Врешті-решт, нам стало відомо, що у травні 2023 року її було етаповано з Владикавказа до Москви і поміщено в СІЗО ФСБ Лефортово, їй загрожує 20 років тюрми”.

Фотовиставка «Крим очима громадянських журналістів: 10 років у неволі» експонується у п’яти обласних центрах – Одесі, Івано-Франківську, Львові, Хмельницькому та Дніпрі.

Організатор фотовиставки – Центр прав людини ZMINA за підтримки Представництва Президента України в Автономній Республіці Крим та Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Протягом 2022-2023 років Центром прав людини ZMINA було зафіксовано 162 випадки атак проти професійних ЗМІ та громадянських журналістів.

Читати також: “Омріяна земля”: де у Івано-Франківську можна переглянути виставку живопису?

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору