Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

“Це не про смак, а про силу українців”: херсонські кавуни в Івано-Франківську

У крамниці “Спільне” в Івано-Франківську продають кавуни з Херсонщини за донат. Інформатор поспілкувався зі співвласницею крамниці та кав’ярні “Prostir coffee” Поліною Дудченко.

Назустріч Інформатору крокувала дівчина з кавуном:

– Добрий день! Херсонський?

– Так, – посміхнулась дівчина.

Означає маршрут вірний. За рогом повертаємо, відкриваємо двері невеликої затишної крамниці. Поліна привітно вітається та розкладає кавуни:

“Ці кавуни з Херсонщини. Такій ініціативі вже два роки. Минулого року, наш друг, Андрій Селецький, також привозив кавуни. Це кавун за донат. Донат 100 гривень за кілограм. Вважаємо цю ціну дуже маленькою. Минулого року вона була 200 гривень за кілограм. І тоді ми змогли зібрати 20 тисяч гривень і передати нововоронцовській громаді на відновлення, тому що це селище, яке було в окупації. Селище, де стоїть легендарний пам’ятник кавуну “Дари Херсонщини”.

Я думаю багато хто знає про ту місцевість. Це не просто кавуни, це не просто про смак або зовнішній вигляд. Це про силу Українців. Тому що саме ці кавуни, які привезли нам вчора зранку, позавчора були на полі. І це поле знаходиться за 7 км до лінії бойових дій. Збирались вони між обстрілами. Вони збирались тоді, коли працювали РЕБи, а тепер вони тут, у нас. Цього року ми теж хочемо задонатити Нововоронцовській громаді.

Частина цих коштів піде на ремонт човна для морпіхів, тому що човен купили та потрібен хороший ремонт. Кавунів, на жаль, небагато, близько 20 штучок. Проте, хочемо зробити гарну справу, бо ми знаємо, якою ціною, силою вони збирались, вирощувались”.

Посеред крамниці на столі в тарілці лежав розбитий навпіл кавун. Поліна посміхнулась:

“Он, я розбила один тільки що і з’їла за таким рецептом, за яким їла в дитинстві у бабусі в селі. І згадала той час, той смак… Всі дійсно скучили за херсонськими кавунами.

Якщо все буде добре, сподіваюсь, все буде добре, то Андрій привезе ще, в вересні. Сподіваємось, що вийде. Він був і є дуже класним волонтером.

Андрій Селецький на фоні пам’ятника “Дари Херсонщини”. Фото взято з інтернет-ресурсу газети “Гривня”

Андрій Селецький зараз голова Нововоронцовської міської громади. А до того був дуже потужним волонтером, який працював, коли Херсон був в окупації. Він возив у Херсон ліки через всі блокпости. Його брали в полон. Він дуже потужна людина. Він людина-ідея, яка дуже закохана в Херсонщину. Сподіваюсь, він ще раз приїде до нас в Івано-Франківськ та привезе кавунчики, так що слідкуйте за нами”. 

Магазин “Спільне” знаходиться за адресою Гетьмана Мазепи 64.

Співвласники крамниці Поліна та Костя Дудченко – переселенці з Херсона, які після початку повномасштабного вторгення відкрили кав’ярню “Prostir coffee” в Івано-Франківську. Інша кав’ярня “Prostir coffee” продовжує свою роботу в Херсоні попри щоденні обстріли.

Читати також: З наступного тижня на Прикарпатті, ймовірно, застосовуватимуть ГПВ

Марина Валова

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagramTelegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору