Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Розмір штрафів за неповагу та неявку до суду буде збільшено: Верховна рада підтримала законопроєкт

22 серпня Верховна Рада підтримала законопроєкт про збільшення штрафів: за неповагу до суду до 6800 грн, за неявку до суду – до 12 тисяч грн.

Повідомляє Інформатор покликаючись на Судово-юридичну газету.

За прояв неповаги до суду будуть штрафувати до 3400 грн, за повторне порушення – 6800 грн. За неповагу до Конституційного суду України зможуть оштрафувати до 6800 грн.

Змінюються і розміри грошових стягнень за неприбуття на виклик у статті 139 КПК.

Так, якщо підозрюваний, обвинувачений, свідок, потерпілий, цивільний відповідач, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, який був у встановленому цим Кодексом порядку викликаний (зокрема, наявне підтвердження отримання ним повістки про виклик або ознайомлення з її змістом іншим шляхом), не з’явився без поважних причин або не повідомив про причини свого неприбуття, на нього накладається грошове стягнення у розмірі:

  • від 0,5 до 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб – у випадку неприбуття на виклик слідчого, прокурора;
  • від 1 до 4 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб – у випадку неприбуття на виклик слідчого судді, суду.

Таким чином, у разі неприбуття на виклик слідчого такі особи мають сплатити до 3028 грн (за чинним КПК – до 1514 грн у 2024 році), а у разі неприбуття на виклик судді – до 12 112 грн (наразі – до 6056 грн).

Даний законопроєкт передбачає, серед іншого, й те, що неприбуття у підготовче судове засідання потерпілого, його представника, цивільного позивача, цивільного відповідача, їх представників, які були належним чином повідомлені, не перешкоджатиме розв’язанню питань, пов’язаних з підготовкою до судового розгляду.

Головне фото ілюстративне.

Читати також: Франківський суд виніс вирок колаборантці

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagramTelegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору