Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Що кажуть експерти про масове захворювання на гепатит А в Солотвинській громаді

28 серпня у Солотвинській територіальній громаді прийняли рішення, щоб новий навчальний рік у закладах освіти розпочався дистанційно, через велику кількість дітей, які захворіли на гепатит А. Сьогодні заступниця директора з питань досліджень біологічних факторів, Джус Тетяна Богданівна розповіла, яка ситуація у громаді зараз.

Повідомляє Інформатор

Як зазначила Тетяна Джус, вірусний гепатит А – сезонне захворювання. Пік хвороби припадає на осінь.

“Зараз в нас літо, але реєструють поодинокі випадки хвороби, в тому числі й в селі Пороги та в Солотвинській територіальній громаді. У зв’язку з початком навчального року, щоб унеможливити розповсюдження цієї інфекції й відповідно прогнозувати її поширення в жовтні-листопаді, за ініціативи Головного державного санітарного лікаря Руслана Савчука, було ініційоване повторне засідання ТЕБ та НС Солотвинської територіальної громади. Було запропоновано перевести на дистанційну форму навчання заклади освіти Солотвинської громади, де реєструються випадки захворювання серед дітей на вірусний гепатит А”.

28 серпня дану ініціативу було підтверджено на засіданні комісії ТЕБ та НС, й проголосовано одноголосно медичною спільнотою, освітою та Солотвинською владою територіальної громади.

Як зазначила пані Тетяна:

Сьогодні ми маємо в селі Пороги 126 випадків захворювання, 60% – діти. По Солотвинській громаді так само 160 випадків. Серед них – 100 дітей. Тобто захворюваність є”.

Інкубаційний період хвороби – 35 днів. Але, коли людина бувши вже хворою і небезпечною для навколишніх, не знає про це, то стає джерелом інфікування здорових людей в тому числі й дітей.

Перевірка води

Раніше вода у громаді не відповідала вимогам ДСанПіНу, але після ряду заходів, як зазначає Тетяна Джус, є зміни.

Відповідно зараз ми маємо по усіх закладах освіти Солотвинської громади воду, яка відповідає ДСанПіНу. Була проведена ревізія водопроводу Порогівського ліцею, там немає ніяких порушень герметичності або ще якихось прогалин, які б впливали на якість води. На сьогодні, вода відповідає за санітарно-гігієнічним і мікробіологічними показниками й вимогам ДСанПіНу 10 року“.

Як сказала пані Тетяна, на захворюваність впливають: контакти (сімейні та родинні) та контакти після великих свят (Пасха та Трійця).

Після цього в межах двох-трьох тижнів мали піки захворюваності“.

У Порогівському ліцеї з 25 березня 2023 року вже було впроваджене дистанційне навчання і це мало свої результати, оскільки набагато менше дітей захворіло.

Профілактика хвороби – особиста гігієна. Це вживання кип’яченої бутельованої води, миття рук перед їдою, після походу до вбиральні та після відвідування громадських місць. Це елементарні заходи”.

Наслідки хвороби

Як зазначила Тетяна Джус, наслідки хвороби для дітей є серйозними:

Дитина стає на все життя інвалідом. Вона не може багато собі дозволити речей, які роблять здорові діти. Тобто вона все життя буде відчувати, що має хвору печінку та не зможе харчуватись так, як захоче“.

Інформатор закликає усіх людей не пити воду з неперевірених джерел та мити руки, овочі й фрукти.

Головне фото взято з Центру громадського здоров’я МОЗ України.

Читати також: У Солотвинській громаді навчальний рік розпочнеться дистанційно через спалах гепатиту А.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagramTelegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору