Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Шлях новобудови: процедура передачі будинку до ОСББ чи управлінської компанії

Станом на 2024 рік в Івано-Франківській міській громаді діють 39 управлінські компанії та 281 ОСББ. Раніше ми вже писали, як змінити управителя житлового будинку, проте як новобуд до нього потрапляє? Розбираємось з експертом.  
Пише Інформатор.

Ми звернулись до експертів, щоб дізнатись про передачу житлового будинку “з-під ножа” до управителя згідно із законом. Та спершу — про ОСББ. У вже згадуваній вище відповіді на запит ми вказали, що в міській громаді є 281 об’єднання співвласників багатоквартирних будинків.

Відповідь на запит Інформатора

Довідка: Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) – юридична особа, яку створено власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна, управління, утримування й використання спільного майна (ст. 1 Закону № 2866).

Натомість основою для надання послуг управлінською компанією є договір, який співвласники мають право розірвати, якщо ж виникають системні порушення зі сторони УП. Як змінити управителя житлового будинку в Івано-Франківську читайте в матеріалі-консультації експерта.

Що кажуть юристи? 

Відповідно до ч. 12 ст. 39 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», замовник зобов’язаний передати закінчений будівництвом та підключений до інженерних мереж житловий будинок, що споруджувався із залученням коштів фізичних та юридичних осіб, об’єднанню співвласників або власнику, або експлуатуючій організації протягом ста двадцяти календарних днів з дня його прийняття в експлуатацію.

Тобто бачимо, що обов’язок забудовника передати новобудову на баланс ОСББ чи експлуатуючої організації є законодавчо закріплений. Поряд з цим, встановлюється строк, протягом якого забудовник має цей обов’язок реалізувати. Проте на практиці не завжди вдається швидко зареєструвати ОСББ через необхідність узгодження значної кількості організаційних питань, тому новобудова альтернативно може буде передана для утримання й обслуговування на баланс експлуатуючої організації.

Варто зазначити, що законодавство України не передбачає окремих вимог до реалізації процедури передачі новобудови від забудовника до ОСББ чи експлуатуючої організації.

Однак у своєму Листі від 11.07.2016 р. N 8/9-2260-16 Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України дало роз’яснення, що за сталою практикою передача здійснюється шляхом укладення договору про передачу об’єкта в обслуговування (управління) та/або підписання акта про приймання/передачу об’єкта в обслуговування (управління) між замовником будівництва / забудовником та визначеною ним експлуатуючою організацією або об’єднанням співвласників багатоквартирного будинку (у разі якщо протягом вказаного періоду таке об’єднання було створене).

Надалі на балансоутримувача покладається обов’язок утримання новобудови,  а також ведення бухгалтерської, статистичної та іншої передбаченої законодавством звітності, здійснення розрахунків коштів, необхідних для належного утримання та своєчасного проведення поточного ремонту.

Читати також: В Україні запустять Єдиний державний реєстр адрес, щоб ефективніше збирати податки

Головне фото ілюстративне.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagramTelegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору