Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Усікновення голови святого пророка Івана Хрестителя: день пам’яті

29 серпня –  Православна церква шанує пам’ять про мученицьку смерть Іоанна Предтечі – хрестителя Ісуса Христа. У народі цей день прозвали Головосіком.

Повідомляє Інформатор покликаючись на Informator.ua.

Історія

Іоанн Предтеча неодноразово звинувачував правителя Галілеї Ірода в гріховних стосунках із дружиною брата Іродіадою за живої дружини. Імператор прощав його промови через острах Божого гніву.

З нагоди Дня народження правителя було влаштовано бенкет, на якому для іменинника станцювала дочка коханки – Саломія. Ірод був настільки зачарований нею, що пообіцяв привселюдно виконати будь-яке її бажання. Після поради з матір’ю дівчина зажадала голову Іоанна Предтечі. Ірод виконав прохання дочки. Він наказав відрубати голову Хрестителю Ісуса Христа.

Тієї ж зими Саломія провалилася під лід. Вона намагалася вибратися. Її рухи нагадували танець, який закінчився в ту мить, коли гостра крига відтяла їй голову. Іродіада та Ірод також були покарані. Їх поглинув землетрус в Іспанії. На згадку про насильницьку смерть Іоанна Предтечі було встановлено християнське свято.

Наші предки присвячували цю дату збиранню конопель, щоб добути конопляну олію. На Русі збирали коріння і прибирали ріпу. Ріпу до появи картоплі на Русі додавали до багатьох страв. Цього дня рекомендується відвідати церковну службу і щиро помолитися Богу.

Головне фото взято з сайту Informator.ua.

Читати також: Календар церковних свят на вересень: коли святкуватимемо Різдво Пресвятої Богородиці та Воздвиження

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagramTelegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору