Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Будинок-привид або ж фабрика шоколаду і десертних цукрів в Івано-Франківську | ФОТО

Сьогодні по вулиці Незалежності франківці можуть зустріти моторошну та напівзруйновану часом будівлю. Проте мало хто здогадується, що саме тут колись діяла фабрика шоколаду кондитера з Польщі. Детальніше про це читайте у матеріалі.

Повідомляє Інформатор покликаючись на медіапортал “Побудовано в Івано-Франківську”.

Історія підприємства “Цукерня і фабрика кондитерських виробів, шоколаду і печива Яна Новорольського і Владислава Кровіцького” почалася ще у 1903 році.

В той час в місті проживав поляк-кондитер Владислав Кровицький, який відкрив кав’ярню на теперішній вулиці Незалежності, в будинку під колонами, де зараз знаходиться кафе.

Справи у пана Кровицького йшли вгору, тож згодом він розширив виробництво, і в підвалі будинку на Незалежності, 4 відкрив кондитерську з торговим пунктом на першому поверсі тієї ж кам’яниці.

У 1925 році кондитер почав будувати фабричний корпус для своєї шоколадної фабрики у дворі цієї кам’яниці, і вже через рік, у 1926 році, фабрика розпочала свою діяльність.

Фабрика працювала до 1930 року, але економічні труднощі в Західній Європі призвели до зниження рівня виробництва, і Кровицький був змушений продати підприємство.

Нині п’ятиповерхова будівля фабрики більше схожа на знімальний майданчик для фільмів жахів, ніж на місце, де колись виготовляли шоколад: вікна розбиті, стіни облуплені, а подекуди навіть провалюється підлога. І тільки вивіска “Fabryka” нагадує, франківцям, що колись тут вирувало життя.

Зокрема, у колишній фабриці, ймовірно, проживає якась живність, адже з під купи сміття, яке знаходиться в будівлі лунають дивні звуки і складається враження ніби хтось біжить.

А от під час перебування в будівлі у нашого журналіста з’явилося відчуття, що за ним хтось підглядає. Та чи це лише відчуття, чи реальність можна лише здогадуватись.

Читати також: Історія двох маршрутів таксі: як у XX ст. з’явилося таксі на Прикарпатті.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagramTelegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору