Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

День авіації України: Інформатор вітає “крилатих”

В останній день літа вже ось як 31 рік українці відзначають професійне свято авіаційними спеціалістів оборонного та транспортного сектора нашої держави.

Пише Інформатор.

Хочемо побажати пілотам, працівникам авіатранспорту та авіації, перш за все, перемоги! Щоб в одних було якнайменше вильотів, бо небо нарешті стане мирним, а іншим — щоб ваші літаки майже не торкались землі, бо додому повертатимуться наші українці.

З Днем авіації!

Як розповідає Главком, День авіації відзначають щороку, останньої суботи серпня, згідно з указом президента України. Свято впровадив Леонід Кравчук у 1993 році на знак солідарності з авіаційними спеціалістами оборонного та транспортного сектора України.

Україна входить до десятки країн, що мають замкнутий технологічний цикл створення і виробництва авіатехніки і це не дивно. Авіаційна історія України наповнена героїчними здобутками та самовідданою працею вчених, конструкторів, льотчиків і дослідників. А під час повномасштабного вторгнення Росії свято набуло особливого значення. Наша військова авіація довела, що може творити дива в небі та дали гідну відсіч окупантам.

Саме в Україні працювали такі видатні науковці, як конструктор одного з перших літаків, що піднявся у повітря, Олександр Можайський, засновник теорії ракетобудування Микола Кибальчич, творець бойових ракет Олександр Засядько.

В історію увійшли також імена киян Ігоря Сікорського та Дмитра Григоровича, які будували літальні апарати.

Безстрашні українські льотчики-аси Костянтин Арцеулов і Володимир Дибовський першими навчилися виводити літаки з вільного падіння штопором.

Пілот Євграф Крутень заклав підвалини тактики винищувальної авіації, на які спираються і сьогоднішні прийоми повітряного бою.

Цікаво, що від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну авіація Повітряних сил ЗСУ здійснила понад 14 тисяч бойових вильотів.

Десятки українських пілотів стали Героями України, сотні авіаторів – кавалерами високих державних нагород. Проте чимало героїв-льотчиків Україна втратила за час війни з російськими окупантами, є втрати й серед особового складу, який здійснює наземне забезпечення польотів.

Літак “Мрія” є гордістю українців. Він встановив понад 240 рекордів, серед них за швидкістю, висотою, вантажністю, розмірами та іншими характеристиками. Ан-225 також з’являється у багатьох фільмах, аніме, мультфільмах, іграх та на монетах.

Проте на вулицях Франківця можна побачити далекого “родича” славнозвісної “Мрії” – ексклюзивний велосипед, який зібрали на тому самому заводі “Антонов”. Наш Руслан Годованець поспілкувався з власником.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagramTelegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору