Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Громадянам із боргами за комунальні послуги планують заборонити купувати автомобілі. Чи законно?

Для розкриття даного питання, слід спочатку зрозуміти хто відповідно до діючих норм законодавства може вважатися боржником. Щоб це зʼясувати ми звернутись за допомогою до фахівців з юриспруденції.

Розібратись Інформатору допомагає Сергій Литвиненко — керуючий партнер Адвокатського Об’єднання «Віннер Партнерс».

Відповідь на це питання слід шукати у змісті Закону України «Про виконавче провадження», яким передбачено, що сторонами виконавчого провадження є стягувач і боржник (стаття 15 Закону).

Боржником є визначена виконавчим документом фізична або юридична особа, держава, на яких покладається обов’язок щодо виконання рішення.

Крім того, у статті 1 вказаного Закону розкрито визначення Виконавчого провадження як завершальної стадії судового провадження і примусове виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) (далі – рішення) – сукупність дій визначених у цьому Законі органів і осіб, що спрямовані на примусове виконання рішень і проводяться на підставах, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією України, цим Законом, іншими законами та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону, а також рішеннями, які відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню.

Із цього змісту, ми можемо зробити висновок, що боржником може вважатися лише особа, яка визначена виконавчим документом (зокрема судовим рішенням, наказом або виконавчим написом нотаріуса), на яку покладається обов’язок щодо виконання рішення, у тому числі – що стосується стягнення боргів за комунальні послуги.

У той же час, з метою обов’язковості виконання судових рішень, а також виданих виконавчих документів, було запроваджено Єдиний реєстр Боржників, держателем якого є Міністерство юстиції України, а доступ до реєстру є відкритим для всіх бажаючих.

Відомості про боржника вносяться до такого реєстру, одночасно із відкриттям виконавчого провадження.

Особи, наділені повноваженнями на реєстрацію прав на рухоме майно (тобто автомобілем), перед проведенням реєстрації прав на автомобіль, перевіряють відомості реєстру боржників на предмет відсутності в ньому інформації, щодо особи яка бажає реєструвати на себе авто.

У разі виявлення в такому реєстрі інформації, щодо особи яка бажає придбати авто, реєстратор має прийняти рішення про відмову у державній реєстрації прав на автомобіль

 Таким чином, приходимо до висновку, що даний механізм, який вже давно впроваджено діючим законодавством – є законим!

Головне фото ілюстративне.

Читати також: У Лисецькій громаді немає коштів для зарплат вихователям: батьки бояться про закриття закладу

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagramTelegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

 

Нагору