Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

“Герой місцевого фолькльору”: перша смерть кримільного “авторитета” в Івано-Франківську

“Зніміть із мене весь «рижик»…” саме такими були останні слова найвідомішого Франківського кримінального «авторитета», який загинув від руки найманого вбивці. До цього на Івано-Франківщині вже лунали вибухи та стрілянина, але в жодному випадку це не призводило до смерті когось із визнаних кримінальних лідерів. Тому детальніше про перші бандитські «розборки» в Івано-Франківську, які були вирішені пострілом кілера наприкінці 90-х читайте у матеріалі.

Повідомляє Інформатор покликаючись на інтернет-газету “Збруч”.

Причиною загибелі найвідомішого в місті лідера тіньового світу Олега (Аліка) Чорненького, якого знали під смішним і невинним прізвиськом – Сюся стала одна з «непоняток» з приводу боргів.

Відомо, що 14 липня 1995 року о 10 годині ранку найманий вбивця смертельно поранив його двома пострілами з пістолета, коли Чорненький вийшов з авто на традиційному місці своїх зустрічей з приятелями – на автостоянці біля готелю “Україна” (тепер – готель “Надія”).

Місце вбивства Сюсі. Фото взято з інтернет-газети “Збруч”

Убивця, молодий чоловік віком 25-30 років, пройшов через площу і наблизився до своєї жертви. Кілер стріляв двічі з відстані кількох кроків. Двоє приятелів Сюсі, які були тоді поруч, навіть не встигли якось відреагувати.

Кілер Сюсі безперешкодно пройшов повз готель і зник у парку. Аж тоді “братва” опам’яталася. А смертельно поранений Сюся, як каже легенда, прорік свої останні слова: “Зніміть із мене весь «рижик» (золото – авт.)…”. Очевидно, він переймався тим, що золоті прикраси можуть привласнити якщо не правоохоронці, то працівники моргу.

Лікарі намагалися врятувати життя “авторитета”. А от коли стало відомо про необхідність здати кров, зголосилося майже півсотні добровольців. Та, попри все, наступного ранку, не приходячи до тями, Сюся помер у лікарні.

Заупокійну відслужили в церкві в Опришівцях, де народився Олег Чорненький. Кортеж із кількасот машин на певний час паралізував рух транспорту дорогою на цвинтар. Впродовж кількох днів у жодному з барів міста не лунала музика: було оголошено неофіційну жалобу.

Через місяць після смерті Сюсі на площі перед готелем постав пам’ятник, який був накритий тканиною. Одного вечора двоє цікавих містян вирішили пробратись під полотно, щоб побачити, чиє ім’я там написано. Один з них був, справді, впевненим, що то був монумент на честь Сюсі.

Цей пам’ятник Франку ще довгий час називали “Зв’язаним Сюсею” через складені за спиною руки. Так Сюся став героєм місцевого фольклору.

Багато містян добре про нього відзивались: комусь він грошима допоміг, а комусь порадою. Тому і користувався авторитетом справедливої сильної людини. Попри те, авторитет серед кримінальних ділків просто так не заробиш. Сюся відсидів, загалом, 10 років. У в’язницю він потрапляв за безневинні, зараз, справи, типу хуліганства ти вчинення опору правоохоронним органам.

Зазначимо, що Прізвисько “Сюся” Олег отримав від свого молодшого брата.

Кажуть, що у справі про вбивство Сюсі замішаний один бандит на прізвисько Маріупольський. Він хотів зайняти місце Чорненького і, за версією, передав найманцю зброю для його усунення.

Є ще інформація про те, що Сюся загинув внаслідок діяльності “Білої стріли” (таємного об’єднання працівників спецслужб). Це діло насправді добряче обросло легендами.

У 2001 році вбивцю таки піймали. Було проведено відтворення обставин вбивства коло готелю “Україна”. Вбивцю зловили в Маріуполі. Це був член злочинного угруповання, котре брати участь у ще кількох убивствах. Та знайти того, хто “заказав” Сюсю так і не вдалось.

Головне фото взято з  інтернет-видання «Вечірній Київ».

Читати також: Привид у міському парку: містичний Івано-Франківськ.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору