Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Що буде з прикарпатськими малокомплектними школами у 2025 році: пояснення експерта

Малокомплектна школа – це заклад, де немає одного чи кількох класів через відсутність дітей, та де наповнюваність класів не перевищує 5-16 учнів. На Франківщині з восьми до шести скоротилася кількість малокомплектних шкіл у 2024 році. З 1 січня 2025 року уряд припиняє надавати освітню субвенцію малокомплектним навчальним закладам, тому є ймовірність, що решта таких шкіл теж змінять свій статус.

Повідомляє Інформатор покликаючись на Суспільне Івано-Франківськ.

У коментарі Суспільному, директор Департаменту освіти і науки обласної військової адміністрації, Віктор Кімакович повідомив, що зараз в області малокомплектних навчальних закладів є шість — по одній у Більшівцівській, Городенківській, Космацькій, Поляницькій, Чернелицькій та Івано-Франківській громадах.

Остаточне рішення ухвалюватиме засновник громади. Вони можуть залишити малокомплектні школи у тому ж статусі, що є. Однак тоді на їхнє фінансування потрібно буде знаходити гроші, бо освітньої субвенції заклади не отримають“, — каже Віктор Кімакович.

Натомість Департамент освіти і науки Івано-Франківської обласної військової адміністрації рекомендує змінити малокомплектним школам статус — стати початковими школами чи філіями більших освітніх закладів, каже Віктор Кімакович.

У малокомплектних школах спостерігається погіршення якості освіти. Діти, які навчаються не в колективах, показують гірші результати. Вони повинні мати й дозвілля. А як вони будуть грати, наприклад, у футбол між собою, коли в класі двоє дітей? Йде мова і про гуртки, соціалізацію, педагогічну чи учнівську конкуренцію, тобто багато факторів“, — пояснює Віктор Кімакович.

З його слів, початкові школи й надалі отримуватимуть фінансування з державного бюджету, адже вони не вважаються малокомплектними.

Політика Міністерства освіти і науки така, що це — малі діти, й освітня послуга до них повинна бути наближена. Кількість дітей у таких закладах не лімітується. Там є можливість створити класи-комплекти для того, щоб надавати освітні послуги. У класі-комплекті можуть навчатися різні вікові групи. До прикладу, перший клас разом з другим. Минулого року в нас в початковій школі навчалася одна дитина і ми навчальний заклад не закривали. Зараз ця дитина виїхала за кордон“, — розповідає Віктор Кімакович.

Оптимізація освітньої мережі триватиме й надалі. Це, за словами Віктора Кімаковича, відбуватиметься через скорочення народжуваності дітей.

Це буде типовим явищем для кожної громади. До прикладу, у 2023 році в селах народилися одна, дві, три дитини. Загрожує масове закриття шкіл, бо не буде дітей. Тобто питання не в грошах, а в тому, що не вистачає учнів“, — додає Віктор Кімакович.

Головне фото ілюстративне.

Читати також: Гуртки та заняття для дітей у Надвірній: деталі

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору