Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Штучний інтелект розумітиме мову собак у майбутньому

Собака біжить з іграшкою

Вчені з Мічиганського університету створюють інструменти штучного інтелекту, які зможуть розшифровувати гавкіт собак і вловлювати деталі, що залишаються непомітними для людей.

Повідомляє Інформатор покликаючись на Судово-юридичну газету.

Дослідники використали модель ШІ, яка спочатку була навчена мовленню людей і добре розуміє «на слух» кілька мов. Потім вони додатково навчили його розпізнавати звуки собак, використовуючи невелику кількість записів їхніх вокалізацій.

Науковці зібрали записи звуків, які видавали 74 собаки різних порід, віку та статі, у різних ситуаціях. За допомогою цих записів вони модифікували модель машинного навчання, яка спочатку була навчена на записах людської мови.

Винахідники використали цю модель, щоб проаналізувати звуки собак і зрозуміти їх. Програма могла розпізнати, чи гавкіт був грайливим або агресивним. Зокрема, модель могла визначити породу, стать і вік собаки за її голосом.

Автори дослідження зазначають, що ця модель не лише успішно виконала чотири класифікаційні завдання, а й перевершила інші моделі, навчені спеціально на даних про гавкіт собак, з точністю до 70%.

Вони переконані, що це дослідження може стати в пригоді біологам та фахівцям із поведінки тварин і мати важливі наслідки для добробуту улюбленців, оскільки люди краще розумітимуть їхні емоційні та фізичні потреби та реагуватимуть на них.

Читати також: Безпритульні тварини в Івано-Франківську шукають дім.

Головне фото ілюстративне.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору