Інформатор Івано-Франківськ

ТРЕШ

Центральну Європу затоплює: чи загрожує повінь Прикарпаттю?

затоплення

Через сильні опади сусідні країни потерпають від стихійного лиха. Біда спіткала Польщу, Чехію, Словаччину, Румунію та Австрію. Але чи загрожує це Україні, а особливо західним областям, читайте у матеріалі.

Повідомляє Інформатор покликаючись на метеорологиню Наталку Діденко.

Як зазначила синоптикиня, повінь не передбачається в Україні, оскільки 17-го вересня у більшості областей переважатиме суха погода антициклонального характеру – тому буде сухо та тепло.

Виняток – локальні дощі пройдуть завтра на крайньому заході України та місцями у південній частині, можливо з грозами.

Надалі в Україні переважатиме суха погода, температура повітря в більшості областей істотно не зміниться. Так, будуть пересушеними, і повітря, і земля.

Що відбувається у Європі?

Центральні країни накрили потужні повені, які вже називають наймасштабнішими за останні 30 років. Прем’єр-міністр Дональд Туск запровадив надзвичайний стан в Польщі через негоду. Вже відомо про 16 жертв.

Австрія

Під час операції з порятунку громадян від повені загинув один пожежник.

До ліквідації наслідків залучили понад 25 000 працівників екстрених служб за підтримки близько 2400 солдатів.

Польща

Прем’єр-міністр Дональд Туск сказав, що 1600 людей були евакуйовані. За його словами, загалом 17 000 людей у ​​цьому районі знеструмлені, а частково супутникові зв’язки Starlink використовуються для підтримки сигналу мобільного телефону та підключення до Інтернету.

Чехія

Кілька людей вважаються зниклими безвісти. Триває евакуація з затоплених населених пунктів.

Повінь у Чехії призвела до евакуації, зокрема в місті Опава до 10 000 людей із населення приблизно 56 000 попросили переїхати на висоту. При цьому загалом 260 000 домогосподарств у по всій країні залишилися без електроенергії. У столиці Празі були підняті протипаводкові бар’єри.

Румунія

У Румунії кількість жертв повені зросла до шести. У Галаці постраждали понад 5000 домогосподарств у 12 містах. Подекуди вода піднялася до рівня 1,7 метра. Надзвичайники намагаються рятувати людей на човнах, до пошукової операції залучали гвинтокрил.

Молдова

У Молдові річка Бик вийшла з берегів, це зупинило транспортне сполучення та призвело до затоплення Кишинівського театру опери та балету. Влада оголосила жовтий та помаранчевий рівні небезпеки.

Словаччина

Рівень води продовжує зростати на словацькій ділянці Дунаю, очікується, що він сягне піку у вівторок і може досягти навіть 9 метрів.

За даними газети, через надзвичайну повінь їздити за кермом в регіоні небезпечно, тому кілька середніх шкіл у Братиславі оголосили перерву в роботі. У словацькій столиці все ще йде дощ.

Угорщина

З вівторка на острів Маргіт на Дунаї в Будапешті зможуть в’їжджати лише транспортні засоби, які беруть участь в обороні, також буде обмежено рух пішоходів.

Німеччина

У Баварії окремі вулиці були затоплені, місцями вода заповнила підвали. Верхня Баварія, Нижня Баварія та Верхній Пфальц наразі найбільше постраждали.

Головне фото взято з Reuters.

Читати також: Короткочасний дощ: погода у Франківську 17 вересня

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору