Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

“Треба, щоб інші люди сприймали наших дітей такими, як усіх”: в Івано-Франківську презентували виставку про людей з інвалідністю

У Івано-Франківську триває виставка фоторобіт про людей з інвалідністю "Час світла"

17 вересня в Івано-Франківському драмтеатрі відбулося відкриття фотовиставки  “Час вийти на світло”. В об’єктиві виставки 10 історій та портретів людей з особливими потребами із різних куточків України, а саме Івано-Франківщини, Черкащини та Тернопільщини. Детальніше про це читайте у матеріалі.

Повідомляє Інформатор.

За даними національного соціологічного дослідження 50% українців рідко або майже ніколи не бачать людей з інвалідністю у повсякденному житті. Причиною цього є не лише фізичні бар’єри.

“За радянських часів інвалідність сприймалася як інакшість. І нормою було, щоб люди з інвалідністю жили десь окремо, а наше так зване нормальне суспільство жило своє звичне життя. І це спричинило те, що люди з інвалідністю почувають себе іншими та не готові включатися в це соціальне життя, бо часто зустрічаються із косими й зацікавленими поглядами”, – каже комунікаційна менеджерка громадської спілки «Ліга Сильних», Марія Оринчак.

В Івано-Франківську триває фотовиставка "Час вийти на світло"

Презентація фотовиставки “Час вийти на світло”

На виставці презентовано історію 15-річної Злати Магомедової, яка має центральний параліч. Майже три роки тому через повномасштабне вторгнення дівчинка разом з сім’єю переїхала з Лиману, Донецької області на Івано-Франківщину.

У Івано-Франківську триває виставка "Час вийти на світло"

Фотовиставка “Час вийти на світло”

Злата любить малювати та слухати K-POP. Мама дівчинки, Наталія Магомедова, каже, що одного разу запитала доньку ким вона хоче стати, на що та відповіла: “Зараз головне вижити”.

Композиція світлин побудована на грі світла й тіней. Такий вибір зробили невипадково, адже головна ідея виставки полягає у тому, щоб мотивувати людей з інвалідністю та їхніх рідних приймати себе, долати внутрішні бар’єри та голосно говорити про свої потреби й права. 

В Івано-Франківську триває фотовиставка "Час вийти на світло"

Фотовиставка “Час вийти на світло”

Злата віджартовуючись каже, що у майбутньому хотіла б ще кольорову фотосесію, адже темна вже у неї є.

Наталія Магомедова ділиться, що її донька дуже хотіла мати свою фотосесію.

“Їй запропонували, вона згодилася. Все сподобалося. Треба, щоб інші люди сприймали наших дітей такими як усі”, – зазначає мама дівчинки.

В Івано-Франківську триває фото виставка про людей з інвалідністю

Наталія та Злата Магомедова

Організатором фотовиставки є громадська спілка “Ліга Сильних”. Виставка є однією зі складових загальноукраїнської інформаційної кампанії “Час вийти на світло”.

У Івано-Франківську триває виставка"Час вийтит на світло"

Фотовиставка “Час вийти на світло”

Окрім фотовиставки, кампанія включатиме серію відеоісторій від Героїв, що будуть розміщені на YouTube-каналі Ліги Сильних.

Виставку можна відвідати до 1 жовтня в Івано-Франківському національному академічному драматичному театрі імені Івана Франка.

Читати також: Франківський драмтеатр запрошує на показ вистав у вересні: афіша.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagramTelegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору