Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Домініканський монастир в Богородчанах: історія

Домініканський монастир

В Богородчанах чи не найцікавішою спорудою є Домініканський монастир. Його важко не помітити в самому центрі міста. Сьогодні ця будівля потребує реставрації, але навіть своїм виглядом надає особливого захоплення кожному перехожому. Всередині костелу розміщена музична школа. Отож, варто поринути в історію цієї пам’ятки архітектури.

Повідомляє Інформатор покликаючись на KARPATY.

Католицький костел засновано в Богородчанах в 1691 році на кошти К. Потоцької. Перший храм був дерев’яним.

У 1742-1762 роках його перебудували на мурований костел, а також збудували комплекс з палатами духовенства, огорожею і воротами. Комплекс сильно постраждав в роки Першої світової війни.

Культова споруда в стилі бароко зберегла свою архітектурну автентичність до наших днів. У богородчанському костелі зберігалася чудотворна ікона Богоматері, яку в 1944 році вивезли в Польщу. У будівлі костелу діяв православний храм Петра і Павла (перейшов до ПЦУ 3 лютого 2019 року), а в палатах розміщена музична школа.

Десь в першій половині XVIII століття католицький осередок згорів, хоча святий лик вдалося врятувати. Своєю відбудовою в камені домініканський монастир зобов’язаний зятеві засновниці домініканської обителі, каштеляну камінському Станіславу Косткі Коссаковичу, який почав будівельні роботи в 1742 році.

Після закінчення довготривалого періоду робіт, що тривали майже два десятки років, у 1761-ому Троїцький храм нарешті було закінчено, а за рік — добудовані і палати духовенства, які разом створили чотирикутний замкнений периметр.

Офіційна посвята храму відбулася в 1775 році з урочистим поверненням коронованої ікони Богородчанської Божої Матері.

Наступна реконструкція домініканського комплексу була проведена в 1904 — 1905 році під керівництвом архітектора Теодора Мар’яна Талевського (1857 — 1910), коли ті характерні барокові завершення веж були з точністю відтворені наново, а внутрішні інтер’єри отримали новий розпис стін.

Але всій цій оновленій красі судилося існувати лише десть років — впродовж бойових дій Першої світової війни ХХ століття комплекс зазнав великих втрат, до ліквідації яких руки влади Польської республіки дійшли тільки в 1922-1923 роках. Роботи тоді були проведені лише частково. Повна ж реставрація відбулася в 1930-ому під керівництвом інженера Вавжинця Дайчака.

Після Другої світової війни, під час радянської окупації, релігійний заклад в цих стінах був скасований. Святий образ Богородчанської Богородиці в 1944 році домініканець Каетан Косятий встиг вивезти до польського Ярослава (пізніше опинився в Корбеліві). Кляшторні приміщення використовувалися під різні потреби, в тому числі під музичну школу, яка діє тут і донині.

Комплекс домініканського монастиря розташований в центральній частині Богородчан і складається з колишнього костелу Святої Трійці та прибудованого до нього з півночі подібного двоповерхового духовно-келійного корпусу, що разом утворюють замкнений простір з внутрішнім двором. Побудований в бароковому стилі він мурований з подальшим тинькуванням та фарбуванням.

Головний фасад келійного корпусу духовенства є його архітектурною домінантою споруди при доволі стриманому оформлені периметру (прості лиштви першого поверху, підвіконня — другого, профільований карниз): до лиштв першого поверху доданий замковий камінь, а кути підкреслені ризалітами з парними пілястрами композитного ордеру, барокові портали ніші / входу, парні прямокутні вікна під бароковою брівкою та величні складнопрофільні декоративні фронтони з парними вазонами по кутах.

Читати також: Культурне дозвілля Богородчан: історія

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору