Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Станіславське море: історія будівництва Міського озера | Відео

Міське озеро, мабуть, найперше місце з яким всі асоціюють Івано-Франківськ. Ніякої легенди чи загадкової історії створення Станіславське море не має, адже воно штучне. Відомо, що з’явилося озеро у місті більш ніж як 60 років тому. Детальніше про історію будівництва Міського озера, читайте у матеріалі.

Повідомляє Інформатор

Це не перше штучне озеро в місті — дрібні штучні озера існували в сусідньому парку (тоді — приватному парку барона Ромашкана) з середини ХІХ століття. Взимку на них містяни каталися на ковзанах. Як повідомляє Дністровське басейнове управління водних ресурсів вхід на ковзанку з чоловіків коштував 10 центів, а по вечорах, коли грала музика, – 25. Жінки та діти мали знижки.

Влітку водойми теж не простоювали – кавалери винаймали човни й намотували кола, катаючи дам. Але цього було малувато.

Як виглядало Станіславське море більш ніж 60 років тому?

Фото взято з відкритих джерел

Тож, у 1954 році газета «Прикарпатська правда» сповістила, що незабаром у Станіславові з’явиться центральне міське озеро площею 36 га та глибиною від 3 до 5 м.

Для цього планувалось здійснити грандіозні земельні роботи, вибрати 98 тисяч кубометрів ґрунту, укласти дамбу, впорядкувати прилеглу територію.

У газеті ж наводився план озера, яке поділили на кілька зон. Уздовж північного боку, паралельно дачному масиву, простягалася зона човнових змагань, у західній частині містилась зона рибної ловлі, центр водойми мала займати зона пляжу із плавучим рестораном, а на сході – спортивний сектор і пристань для човнів.

Як виглядало Станіславське море більш ніж 60 років тому?

План будівництва Станіславського моря. Фото взято з Інтернет-газети “Збруч”

Наприкінці березня почались роботи, до яких активно залучали колективи міських підприємств. 7 квітня 1954 року газета прозвітувала, що працювати на будівництві водойми вийшло: – «850 чоловіків – представники 15 колективів: робітники трикотажної і кондитерської фабрик, ваго-механічного та ремонтного заводів, студенти педагогічного інституту та технікуму фізкультури, слухачі сільськогосподарської школи, працівники облплану».

Озеро споруджувалось на болотистій місцевості, яку перерізали численні притоки Бистриці Солотвинської.  І хоча газета обіцяла, що вже влітку «трудящі будуть купатися у новій водоймі», в термін не вклалися.

Отож в червні 1955-го зруйнували перемичку і води Бистриці почали заповнювати котлован. Днем народження нового озера стало 26 червня – саме тоді провели урочисте відкриття.

Міське озеро більш ніж як 60 років тому

Урочисте відкриття Станіславського озера. Фото взято з Інтернет-газети “Збруч”

В реальності планування озера дещо відрізнялось від газетного анонсу. Ресторан так і не спорудили, а пляжна зона містилась у його східній частині. Там спорудили відкритий бетонний басейн і вишку для стрибків у воду. Щоправда, у дев’яностих після кількох нещасних випадків металеві сходи на вишку зрізали, і нині звідти ніхто не стрибає.

В 1969 році відбулася масштабна реконструкція озера. Тоді водойму чистили, бо вона заросла водоростями, спускали воду, а потім знову наповнювали.

Наступна чистка від бруду була у 1980-х роках і тривала понад два роки.

Сьогодні на озері є місце, куди мешканці ходять по джерельну воду. Зазначимо, що згадане джерело – це чи не єдиний, окрім опадів, наповнювач озера протічною водою. Без нього Станіславське море почне міліти, як пересохлі ставки, і зрештою перетвориться на болото.

Пропонуємо вам переглянути відео про Міське озеро, яке опублікував Франківський журналіст Тарас Зень.

“Жителі міста під час відпочинку на штучному озері. Свято Нептуна”, – йдеться в описі відео.

Головне фото взято з Івано-Франківського онлайн-видання “Репортер”.

Читати також: Як виглядала Івано-Франківська ратуша понад 100 років тому | ФОТО.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору