Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

В Івано-Франківську презентували арткаталог для незрячих людей

У Івано-Франківську презентували арткаталог для не зрячих людей

26 вересня в Івано-Франківському краєзнавчому музеї відбулася презентація тактильного арткаталогу “Побачити скарби разом”. Він створений для слабозорих або незрячих людей. Детальніше про це читайте у матеріалі.

Повідомляє Інформатор

У більшості випадків, експозиції у музеях є недоступними для слабозорих або незрячих людей.

Тому проєкт Івано-Франківського краєзнавчого музею «Побачити скарби разом» розробляє нові підходи до роботи з людьми із вадами зору. Його мета — створити доступні умови для всіх відвідувачів, незалежно від їхніх фізичних можливостей.

Цей проєкт базується на використанні мультисенсорних методик, таких як тактильні моделі, аудіоописи та інші технології.

У Івано-Франківську відбулася презентація арткаталогу "Побачити скарби разом"

Презентація арткаталогу “Побачити скарби разом”

Для арткаталогу обрали 24 артефакти з музейної колекції, серед яких ікони XVIII–XX століть, релікварій Святого Пантелеймона та інші цінні експонати. Їхні зображення адаптовані для тактильного сприйняття, що дозволяє незрячим відвідувачам вивчати їхні форми й деталі через дотик.

“В цьому арткаталозі представлені найкращі зразки Галицького іконопису, які для Галичини, Франківщини та всього українського мистецтва є надзвичайно цінні”, – каже автор та ініціатор проєкту Валерій Твердохліб.

Презентація арткаталогу “Побачити скарби разом”

Валерій Твердохліб розповідає, що участь в створенні каталогу брали й незрячі люди.

“Перед тим як створювати каталог ми працювали з цими аудиторіями людей. Люди з вадами зору розповідали нам як їм це важливо, ми бачили їх зацікавлення. Це якась нова історія та вікно для них”, – ділиться один з ініціаторів проєкту.

Презентація арткаталогу "Побачити скарби разом"

Арткаталог “Побачити скарби разом”

Андрій Сметаніков, який не бачить з самого народження, розповідає, що коли вперше торкнувся каталогу відчував змішані емоції.

“Відкривається незвіданий світ творчості, іконопису. Так би мовити, твори вже елітного стають для нас більш доступними. Звісно це не те, коли ти дивишся своїми власними очима, але досить багато можна почерпнути сама від тої рельєфної картини, яку зараз презентують”, – розповідає чоловік.

У Франківську презентували арткаталог для незрячих людей

Андрій Сметаніков

Сторінки арткаталогу супроводжуються позначеннями масштабу. За QR-кодом біля кожного експоната можна перейти до тифлотеки й прослухати аудіосупровід до ікон голосом Народної артистки, Ірми Вітовської.

Загалом надрукували 50 примірників арткаталогу. Їх роздадуть по громадах, спеціалізованих бібліотеках та у спеціалізовані навчальних заклади.

Зокрема, арткаталог планують масштабувати в межах всієї України.

Читати також: Сирні коники та домашні вироби: виставка крафтових виробів в Івано-Франківську | ФОТО.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору