Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Під час вручення повісток ТЦК повинні будуть вести запис на бодікамеру

ТЦК

Нова інструкція Міноборони передбачає, що відеозапис буде вестись безперервно до завершення перевірки військово-облікових документів.

Повідомляє Інформатор покликаючись на Судово-юридичну газету.

Уповноважений представник ТЦК повинен буде включити портативний відеореєстратор з моменту початку виконання службових обов’язків щодо здійснення заходів оповіщення і перевірки військово-облікових документів.

Відеозапис ведеться безперервно до завершення, крім випадків загрози попадання на відеореєстратор військових об’єктів або інформації з обмеженим доступом та випадків, пов’язаних з виникненням в уповноваженого представника ТЦК особистого приватного становища (відвідування вбиральні, перерви для приймання їжі тощо).

Це передбачає Інструкція із застосування ТЦК технічних приладів і технічних засобів, що мають функції фото- та відеофіксації.

16 вересня Міністерство юстиції зареєструвало даний наказ Міноборони №532 від 6 серпня 2024 року про затвердження інструкції, але вона ще не набула чинності.

Під час виконання своїх повноважень уповноваженому представнику ТЦК забороняється:

  • видалення відеозаписів з портативного відеореєстратора та зміна їх системної дати та часу;
  • примусове виключення портативного відеореєстратора, у тому числі на вимогу сторонніх осіб;
  • перешкоджання здійсненню фото- та відеофіксації;
  • використання портативного відеореєстратора у випадках, не пов’язаних зі здійсненням ним повноважень;
  • копіювання, передавання інформації з портативного відеореєстратора, карти пам’яті стороннім особам.

За фактами втрати або пошкодження портативного відеореєстратора чи карти пам’яті призначається та проводиться службове розслідування.

Строк зберігання на сервері фото- та відеозаписів з портативних відеореєстраторів становить 30 днів з дати завантаження відповідної інформації.

При цьому строк зберігання відеозаписів за рішенням керівника ТЦК може бути збільшено у разі:

  • використання їх у рамках розслідування кримінального провадження та/або в провадженнях у справах про адміністративні правопорушення як джерел доказів;
  • під час розгляду скарг на дії чи бездіяльність уповноважених представників під час здійснення їх повноважень;
  • під час надання інформації на адвокатський запит або запит правоохоронного органу;
  • фіксації надзвичайних подій за участю особового складу ТЦК та СП;
  • інших подій, якщо вони можуть бути використані в процесі службової діяльності ТЦК та СП, під час проведення службових розслідувань.

Крім того, нова інструкція передбачає, що фото- і відеозаписи або копії записів з портативних відеореєстраторів, які будуть застосовувати уповноважені представники ТЦК, можуть бути надані за вмотивованими запитами органів державної влади, органів досудового розслідування, прокуратури, слідчого судді та суду, поліції та інших осіб у порядку, передбаченому законом.

Також дозволяється передавання фото- і відеозаписів, отриманих з портативних відеореєстраторів для використання медіа, а також поширення в мережі Інтернет, але лише з дозволу керівника ТЦК і з дотриманням Закону «Про захист персональних даних».

Як вказано в інструкції, таке передавання здійснюється виключно з метою забезпечення безпеки та захисту інтересів громадян, суспільства і держави, «а також з метою захисту гідності та честі особового складу ТЦК».

Головне фото взято з АрміяІнформ.

Читати також: Чи розпочалася реставрація під ребцентр у Франківську на вулиці Тарнавського, 12?

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору