Інформатор Івано-Франківськ

ВЛАДА

Про що домовились франківці на зустрічі з мером щодо міського озера: ВІДЕО

Зелена зона біля Франківського озера

Довгоочікувана зустріч прихильників і противників будівництва ребцентру біля міського озера з мером нарешті відбулась. В стінах Франківської міської ради пролунало багато конкретних питань, але деякі — залишились без відповіді. “За все хороше, проти всього поганого” – так могли б схарактеризувати позицію мера стосовно подальшої долі ласого шматочка землі в центрі міста присутні на місці журналісти Інформатора. Як це було і до чого домовились — розповідаємо далі, послідовно.

Інформатор продовжує стежити за долею міського озера.

Отож анонсований публічний круглий стіл таки відбувся. Передувала йому пресконференція ініціативної групи щодо збереження зеленої зони недоторканою й організації там парку. Відео можна переглянути нижче:

З представників майбутньої ГО на зустріч з мером прийшли Максим Сич, в минулому — позаштатний  кореспондент порталу “Репортер” й борець за зелену зону, та Аліна Садовська — випускниця 23 ліцею, дружина військовослужбовця та одна з ідейниць “Парку Ветеранів України”. Зі сторони прихильників будівництва ребцентру біля міського озера був доброволець 102 бригади ТрО Микола Бітюк та його побратими-ветерани. Відео з події від самого початку й до кінця можна переглянути нижче:

Умовним координатором зустрічі став Богдан Козак —  представник організації “Небайдужі франківчани”, з ним прийшов й Ростислав Гудзінський — ветеран, громадський активіст та редактор у “ГолосІФ”. Також наприкінець слово взяв й Руслан Колішенко (ред. підприємець, офіцер ЗСУ та ініціатор створення проєкту реабілітаційно-оздоровчого центру), який ще у вересні заявив про вихід з ініціативи будівництва комплексу.

З основного:

  • прихильники будівництва ребцентру на цій ділянці повідомили, що від своїх планів не відступлять (ред. хвилина 37 з відео вище).

Якщо на наступній сесії рішення про проведення інвестиційного конкурсу не скасують, вони продовжать працювати над задуманим.

Під час зустрічі стало відомо, що ділянка зеленої зони на 1 га, що наразі є комунальною, перейшла на баланс УКБ (управління капітального будівництва) (ред. хвилина 5 з відео вище), а також у вересні було здійснено оцінку землі (ред. хвилина 37 з відео вище).

Територія, де можуть почати будівництво ребцентру й комерції

  • активісти за збереження зеленої зони, як вже згадувалось вище, створюють Громадську організацію, яка буде й в правовому полі займатись зокрема питанням законності передачі іншого шматка зеленої зони на майже 3 га в оренду ТОВ “Розважально-відпочинковий центр “Гаразд” до 24 грудня 2032 року.

Ділянка, що є в оренді ТОВ “Розважально-відпочинковий центр “Гаразд”

На запитання, чи готовий мер ініціювати зустріч з власником ТОВ, щоб повернути орендовану ділянку у власність громади, Руслан Марцінків відповів:

“Я пропоную створити комісію, яка могла б пропрацювати, щоб тих 2, майже три, гектари землі повернути, але це треба грамотно юридично (ред. організувати). Я думаю, що треба перше запропонувати цьому орендарю: “Давай ми може домовимось “полюбовно”, ти їх (ред. 3 га), віддаси, але на якихось умовах”. Тобто зрозуміло, якщо людина платила оренду і скаже: “Ну хлопці, я платив там 10 років чи 15 років, то ще за Шкутяка (ред. колишній міський голова Франківська) дали 15 років в оренду, поверніть мені оренду (себто орендну плату за земельну ділянку, яку сплатило ТОВ за багато років”. 

  • Руслан Колішенко висловив свою позицію щодо цієї ситуації, не ототожнюючи себе ні з активістами, ні з колишніми соратниками в ініціативі будівництва ребцентру. Він пояснив, звідки виникла ідея втілення такого проєкту і чому саме на цій ділянці (ред. хвилина 47:13 у відео вище).
  • Богдан Козак наполягає на зустрічі з орендарем ТОВ “Розважально-відпочинковий центр “Гаразд” та міським головою вже наступного тижня (хвилина 32 у відео вище).
  • Як підсумував Руслан Марцінків у своєму телеграм-каналі: “Наголошу: я за парк ветеранів і за реабілітаційний центр. Зараз спільно шукаємо можливості реалізувати ці проєкти”.

Історія “битви” за землю на міському озері в статтях Інформатора:

У Франківську планують шукати інвестора для будівництва реабілітаційного комплексу біля озера“;

“У Франківську побудують реабілітаційний центр біля озера”;

“Не забудова, а парк для ветеранів: деталі зустрічі франківців, що виступають проти будівництва на озері”;

“Тільки не в зеленій зоні”: у Франківську відбулася зустріч активістів проти будівництва на озері”;

“Гарячий дискус: деталі емоційної зустрічі щодо будівництва біля франківського озера”;

“Мер Франківська пропонує шукати компроміс | активісти домагаються скасування рішення : актуальне про забудову міського озера”;

“Діалог почався? Підсумки зустрічі щодо будівництва ребцентру на міському озері”;

“З косарками, граблями та рукавицями франківці зібрались на толоку до міського озера : фотореп та відео”;

“Друга толока біля міського озера: фоторепортаж”;

Суперечка до крові сталась між прихильниками та противниками забудови франківського озера;

Через прояви агресії Марцінків заявив про припинення інвестиційного конкурсу щодо будівництва ребцентру;

Зберегти зелену зону vs побудувати ребцентр: обидві сторони закликають франківську владу знайти компроміс;

Активісти ЗА зелену зону оголосили про створення Громадської організації

Дарія Нагорна

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagramTelegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору