Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Ремісничий промисел і побут богородчанців: історія

Базар

Містечко Богородчани ще в кінці 19 століття славилось, як ремісничий центр. Переважаючою за чисельністю був цех шевців, які поділялись на шевців “свідомої” роботи і ярмаркових. Детальніше, читайте у матеріалі.

Повідомляє Інформатор покликаючись на книгу “Місто Богородиці”, автор – Василь Бабій.

“Свідомі” шевці виконували роботу на індивідуальні замовлення. Вони брали мірку від ноги замовника, а для придбання матеріалів вимагали завдаток. Виготовлене в такий спосіб взуття мало кращу якість і призначалась для більш тривалого вжитку. Грошова вартість такого виробу була значно вища від ярмаркового.

Шевці, які виготовляли продукцію на ярмарок, підбирали дещо дешевші матеріали і продавали свої вироби по нижчих цінах. Ярмарковими сезонами були весна і осінь. Місцями збуту їх продукції були – Надвірна і Солотвино,  а інколи торговці їздили на ярмарок до Станіславова.

Менш чисельний цех становили кушнірі. Вони шили кожухи з овечих шкір, які самі виправляли. Кожухи були довгими (типу пальто) і були короткими (типу куртки). Довгі кожухи були білими, а короткі переважно були пофарбовані в коричневий колір. Всі вони обов’язково були прикрашені кольоровою вишивкою, що зображувала різні квіти. Кушнірська продукція виготовлялась, як на замовлення, так і на ярмарок. Її споживачами було виключно сільське населення.

Не менш славним був ковальський промисел. Ковалів в Богородчанах було небагато. Вони виготовляли окуття для возів, скоб’яні вироби для столярної та теслярської справи, гострили і зубили серпи, кували коней. Кінські підкови ковалі виготовляли самі. Серед ковалів виділявся майстер Вічковський. У своїй майстерні він мав деякі верстати, що давало йому змогу виконувати різні слюсарні роботи. Він легко виготовляв ключі до замків – як врізних, так і висячих. Випадково йому довелось відкривати сейф у комунальній касі ощадності, коли зіпсувався замок.

Серед ремісників був лише один майстер з виготовлення гончарних виробів. То був Петраш. Свою продукцію він продавав на ярмарках в Богородчанах (у середу), в Надвірній (у вівторок) та в Солотвині, інколи і в Станіславі (у четвер).

Читати також: Культурне дозвілля Богородчан: історія

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору