Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Українські Карпати втратили 10% лісів за останні 20 років

Впродовж останніх 20 років в українській частині Карпат вирубали 161 тис. га лісу

Впродовж останніх 20 років в українській частині Карпат вирубали 161 тис. га лісу — це приблизно 10% всього лісового покрову. Детальніше про це читайте у матеріалі.

Повідомляє Інформатор Івано-Франківськ покликаючись на NGL.media

80% цих втрат припадають на лісництва Держлісагентства. Решта втрат припадають на комунальні ліси, землі запасу і ліси, підпорядковані безпосередньо міністерствам – Міноборони, Міносвіти чи Мінагрополітики

Втрати лісу Карпат дорівнюють площі Києва, Харкова, Одеси, Львова, Івано-Франківська і Тернополя разом взятих.

Загалом по всі території гірської системи, яка розташована на території восьми країн, вирубують чотири гектари лісу щогодини, це приблизно 20 дерев щохвилини. Дуже часто це стиглі й цінні породи дерев, які можна вигідно продати, йдеться у дослідженні Greenpeace.

Директор ГО «Дунайсько-Карпатська Програма» Богдан Проць каже, що європейські дослідження свідчать, що в Україні до 50-70% рубок є нелегальним. При цьому дані Держлісагентства свідчать, що ця частка не перевищує 0,3-0,6% від загального обсягу добутої деревини.

Така разюча різниця в оцінках пов’язаним з тим, що найбільш масштабні нелегальні рубки мають вигляд законних, тобто насправді документи у лісників є, але як вони отримані – інше питання.

Найпоширенішою схемою вирубки лісів стала рубка переформування. У Карпатах на висоті 800-900 метрів має рости не ялина, яка була штучно висаджена і всихає через те, що їй не підходять місцеві умови, а букові та ялицеві ліси.

За 50 років вибіркових рубок можна переформувати ліс з ялинового у буковий без суцільної вирубки. Але на практиці перевірити, які саме дерева зрубали, складно.

Читати також: В Івано-Франківській громаді вирубають більш ніж 300 дерев: скільки це коштуватиме?

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору