Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Антарктида зеленіє, світовий океан закислюється: що відбувається з кліматом

До Всесвітнього дня екологічної освіти підвищуємо обізнаність про сучасні екологічні проблеми. 

Розповідає Інформатор Івано-Франківськ.

За останні 60 років в Антарктиді відбулося значне підвищення температури, при цьому темпи потепління відбуваються набагато швидше, аніж на інших материках.

Зелений острів в Антарктиді. Фото: Метт Еймсбері

Згідно з супутниковими даними Landsat, у 2021 році рослинність в Антарктиці становить майже 12 км², хоча у 1986 році була менше одного км².

Озеленення Антарктиди збільшуватиметься допоки не припиняться викиди вуглецю, як наслідок, це може призвести до «фундаментальних змін в біорізноманітті та ландшафті цього знакового та вразливого регіону», — пояснює Томарс Роланд, дослідник з Ексетерського університета.

Окрім того, в Антарктиді тануть льодовики. Якщо ж Західно-Антарктичний льодовиковий щит розколеться і розчиниться в океані — підніметься глобальний рівень моря, приблизно на 3,4 м. За прогнозами вчених, така ситуація призведе до затоплення прибережних територій на всіх континентах.

Фото ілюстративне

Вчені зазначають, що закислення океану наближається до критичного рівня. Це створює загрозу для морських екосистем та їхньої життєздатності.

Закислення океану — явище підвищення кислотності (зменшення pH) океанічної води внаслідок поглинання атмосферного CO2. Цей процес призводить до руйнування харчового ланцюга та знижує ефективність океану як поглинача вуглецю.

Згідно зі звітом Потсдамського інституту дослідження впливу клімату, яке базується на багаторічних дослідженнях, існують 9 систем і процесів – так звані планетарні межі, які забезпечують стабільність функцій життєзабезпечення планети. Наразі підвищено пороги 6 меж з 9.

Наслідками глобального потепління можуть стати – посуха, повені, засолення ґрунтів. У свою чергу, це може призвести до сільськогосподарських криз та зникнення деяких продуктів.

Існує також позитивний сценарій розвитку подій, проте він передбачає багато екологічних альтернатив та припинення вирубки лісів. На жаль, цей сценарій малоймовірний, адже тільки українські Карпати втратили 10% лісів за останні 20 років.

Читати також: Що робити з опалим листям в Івано-Франківську: варіанти, ціни і що каже влада

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору