Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Унікальний випадок: хлопчик з Прикарпаття звернувся до Омбудсмана, щоб врятуватись від бабусі

Неповнолітній хлопчина з Прикарпаття звернувся до Омбудсмана Лубінця Дмитра з проханням позбавити його бабусю опікунства над ним. Детальніше — читайте у статті.

Розповідає Інформатор покликаючись на Представництво Уповноваженого ВРУ з прав людини в Івано-Франківській області.

Хлопець у своєму зверненні зазначає, що проживає за кордоном з вітчимом, який там і є його опікуном. Після смерті матері, яка загинула під час виконання бойового завдання, бабуся неповнолітнього звернулась до держорганів й позбавила біологічного батька батьківських прав та встановила опіку над дитиною.

Водночас хлопчина зауважує, що фактично бабуся не є його опікуном, з ним не проживає, та не займається ним, а також одноразовою грошовою допомогою від Міноборони, яка була призначена сину загиблої, бабуся розпорядилась за власним бажанням. Щодо цього розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за кваліфікацією частини 5 статті 190 КК України.

“Цей особливий випадок – перший і наразі єдиний, коли як Омбудсман України представляю інтереси за проханням неповнолітньої дитини, яка перебуває за кордоном, в суді та не може самостійно реалізувати свої права. Мета одна – забезпечити доступ до правосуддя дитини та відновлення її порушених прав”, – коментує Омбудсман Лубінець Дмитро.

Служба у Справах дітей, отримавши інформацію від регіонального Представництва та органів Нацполіції, розпочала перевірку  та встановила, що бабуся не виконує обов’язки опікуна щодо неповнолітнього онука, тому на неї накладено арешт.

Наразі триває слідство у кримінальному провадженні, а також розгляд цивільної справи у суді.

Головне фото згенеровано ШІ.

Читайте також: Графік роботи мобільних медичних бригад на Прикарпатті

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

 

Нагору