Інформатор Івано-Франківськ

НАДВІРНА

Обласна рада не підтримала передачу 320 гектарів комунальних земель Надвірнянській громаді: результати сесії

34 сесія обласної ради

18 жовтня відбулася сесія обласної ради. Депутати розглянули низку питань, але каменем спотикання став проєкт рішення про передачу лісових земель у власність Надвірнянської територіальної громади. То, що вирішили посадовці далі у матеріалі.

Повідомляє Інформатор Івано-Франківськ 

Дискусію викликав не сам факт передачі ділянок, а їх обсяги. Тобто замість 2 118 гектарів землі лісогосподарського призначення, яка розташована на території Надвірнянської громади, облрада хотіла передати лише близько 320 гектарів. Решту ділянок планували передати Коломийському та Богородчанському агролісгоспам.

За словами голови Надвірнянської громади Зіновія Андрійовича готуючись до отримання ділянок, Надвірнянська міська рада створила КНП”Надвірнаагролісгосп” і офіційно звернулася із листом до голови облради про передачу їй 2 118 гектарів земель лісогосподарського призначення:

“Я повністю підтримав це звернення. Це так званий процес децентралізації комунальних лісів. Саме для цього ми переконали громаду, депутатів про те, щоб у квітні 2024 року, відповідно до рішення сесії обласної ради, створили підприємство Надвірнаагролісгосп, затвердили його статут та стратегію розвитку, а в липні надіслали до обласної ради пакет документів”. 

Надвірнянська міська рада чітко висловила свою позицію до обласної ради щодо прийняття в комунальну форму власності 2 118 га землі, але здивуванням стало те, що на земельній комісії облрада запропонувала проєкт про поділ земель лісогосподарського призначення.

Відтак Надвірнянська міська рада просить депутатів обласної ради повернутися пропозиції передати їй 2 118 гектарів землі.

34 сесія обласної ради

Голова Надвірнянської громади Зіновій Андрійович на сесії обласної ради. Джерело фото: фейсбук сторінка

Як додав Зіновій Андрійович, у червні цього року, обласна рада передала 912 га земель селам Камінне і Тисменичани Івано-Франківську, повною мірою, тобто всі землі лісових угідь двох сіл, а не частково.

“То виникає питання до обласної ради, яка порядком чи процедурою передач землі місцевим громадам вирішила задовольнити потреби тільки Івано-Франківська. Хіба це не корпоративний лобізм одної політичної сили?”,– резюмував голова Надвірнянської громади.

На захист громади стали ряд депутатів з різних фракцій. Першим з яких був Тарас Виноградник. Посадовець каже, що стан самих ділянок, які пропонує обласна рада, викликали багато запитань. Йдеться про те, що там здебільшого зарослі чагарниками території, які ніяк не придатні для рекреаційного та туристичного бізнесу, який лісівники пропонують громадам на них розвивати.

Також Тарас Винограник розповів, що влітку обласна рада проголосувала за порядок передачі земель, відповідно до якого Надвірнянська та Переріслянська територіальні громади підготували свої звернення. Отже, вони мають право отримати свої ділянки у повному обсязі.

34 сесія обласної ради

Голосування депутатів щодо передачі 2 118 га землі Надвірнянській громаді. Джерело фото: скрін з відеотрансляції ОТБ “Галичина”

“У нас має бути сталий підхід щодо передач. Тому я вважаю, що необхідно розглянути ті документи, які подала територіальна громада. На жаль, ми їх не розглядали. Їх розглядала комісія, КП, а чого депутатський корпус не розглядає документи, які передбачені процедурою?. Я за процедуру! Тому повідомляю, що я звернувся в прокуратуру області та ДБР щодо можливих ознак злочину щодо передачі земель лісогосподарського призначення громадам. Це факт. Я зареєстрував офіційно”, – резюмував Тарас Виноградник.

У підсумку депутати не підтримали згадані проєкти рішень. Принаймні, за підсумками голосування, обласні обранці не підтримали проєкт рішення, який передбачав передачу 320 гектарів комунальних земель Надвірнянській громаді.

Повне засідання сесії та рішення, які були на ній прийняті можна переглянути нижче:

Читайте також: Що буде з обласним спеціалізованим будинком дитини після реорганізації: рішення сесії

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору