Кутя – одна з головних страв Святвечора, яка символізує достаток, єдність та пам’ять про предків. У кожній родині є свої секрети приготування цієї страви, але основні інгредієнти залишаються незмінними: пшениця, мед та горіхи. Ми підготували для вас традиційний рецепт куті та підрахували, яка вартість продуктів цього року.
Готуємо з Інформатором.
У 2024 році ціни на інгредієнти для приготування куті наступні:
- Пшениця – 17 грн/кг;
- Мед – 100 грн;
- Горіхи – 50 грн;
- Мак – 32 грн;
- Халва – 30 грн/200 гр.
Отож, середня вартість продуктів для куті – 229 грн.
Приготування:
Насамперед потрібно приготувати мак. Зазвичай це робить господар оселі, який макогоном перетирає мак з цукром (як казали деякі предки, на Святвечір слово мак казати не можна, а краще говорити – зернятка). Після цього, до маку додати передчасно зварену пшеницю, мед, порізані горіхи й халву та трішки води. Кутя готова.
Інформатор бажає вам смачної вечері та веселого Різдва!
Читайте також: Олів’є, оселедець під шубою та ікра: новорічний стіл подорожчав на майже 25%
Головне фото ілюстративне.
Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.
Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com
Телефонуйте за номером 096 989 60 87