Оксана “Мурашка” Любінець — бойова медикиня, яка після служби в ЗСУ здійснила свою мрію та відкрила пекарню в місті Тисмениця на Івано-Франківщині. Про шлях від служби на передовій до власної справи, виклики та натхнення — читайте у матеріалі Інформатора.
Пише Інформатор Івано-Франківськ.
Оксана, родом із Рогатинського району, кілька років тому переїхала до м. Тисмениця. Випічці навчилася ще в дитинстві від матері та бабусі. Вона згадує, як разом із сім’єю готувала хліб:
“Я пам’ятаю, як бабуся місила у великих мисках багато тіста, потім викладала його у великі пательні та ставила в піч. Це була нелегка робота. Бабуся казала: “Поки ти не спітнієш три рази, тісто не буде добре вимішане””.
Протягом 15 років жінка працювала дитячою медсестрою. 2 березня 2022 року Оксана мобілізувалася до лав Збройних сил України, але згодом звільнилася через сімейні обставини.
“Довго вдома не витримала. Важко було залишатися осторонь, знаючи, що відбувається на фронті. Тому я повернулася назад”.
Оксана Любінець
У січні 2023 року вона повернулася до війська, а наприкінці 2024 року завершила службу.
Жінка служила у 102 окремій бригаді Збройних сил України. Навіть на фронті бойова медикиня знаходила можливість випікати хліб і пригощати ним побратимів.
9 лютого 2025 року Оксана відкрила власну пекарню. Її створення зайняло 4 місяці. За словами жінки, це була її давня мрія.
“Після звільнення постало питання, чим займатися далі. Я довгий час працювала у медицині, але після служби на фронті не хотіла повертатися в цю сферу. Випічка завжди була мені близькою, і завдяки підтримці побратимів моя мрія стала реальністю”.
Назву “Мурашка” вигадала її 11-річна донька Аліна.
“Я доручила їй придумати назву. Вона сказала: “Хай буде пекарня “Мурашка””.
У пекарні можна придбати різні види хліба, круасанів, штруделів, виготовлених за давніми рецептами.
“Ми печемо штруделі за традиційними рецептами наших бабусь. Маємо широкий асортимент хліба: дієтичний, житній, білий, темний, дуже темний”.
Як розповідає Оксана, головна особливість пекарні є ручна робота.
“Ми самі розробляємо рецепти, тестуємо випічку, даємо на дегустацію клієнтам. Використовуємо лише натуральні інгредієнти, без зайвих домішок. Весь процес — від замішування тіста до формування хлібин — виконується вручну”.
Окрім традиційного хліба, у пекарні готують круасани з унікальними начинками.
“Маємо круасани з солодким сиром — клієнти кажуть, що такого не бачили ніде. Також поєднуємо сир із вишнею, вишню з шоколадом. Постійно експериментуємо”.
Незабаром Оксана планує розширити асортимент пекарні, додавши до меню різноманітні десерти та традиційні паски до Великодня.
Оксана Любінець
За словами жінки, під час створення кав’ярні вона отримувала всебічну підтримку.
“Якщо все робити правильно і законно, перешкод майже немає. А найприємніше — це відгуки клієнтів, які щодня приходять, дякують і підтримують”.
Жінка зазначає, що пекарня стала для неї своєрідною відрадою та способом адаптації до цивільного життя.
“Це зовсім інший ритм, інші умови, інший побут, ніж на фронті. Повернутися в суспільство, в якому жила раніше, непросто. Робота допомагає відволіктися, майже повністю занурююсь у справу. Чому майже? Бо думками все одно залишаюся з побратимами й посестрами. Переживаю за них, допомагаю, щось організовую, шукаю можливості підтримки. Це вже частина мого життя”.
Оксана допомагає військовим та передає випічку на фронт.
“У мене є знайомі волонтери, які знають, що ми печемо. Вони просто телефонують і кажуть, коли треба передати. Ми з дівчатами після роботи допікаємо хліб, і він їде на передову”.
Пекарню “Мурашка” можна знайти за адресою: м. Тисмениця, вулиця Вірменська, 15.
Читати також: Мрія, загартована війною: історія ветерана, який відкрив кав’ярню “Веном” у Франківську
Джерело фото — Фейсбук-сторінка Оксани Любінець.
Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.
Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com
Телефонуйте за номером 096 989 60 87