За рік ціни на основні продукти для борщу зросли на десятки, а подекуди й сотні відсотків. У результаті домашня каструля української класики вже наближається в ціні до двохсот гривень, а тим паче з хлібом, сметаною та часником. Більше про індекс борщу розповідаємо далі.
Пише Інформатор Івано-Франківськ з покликанням на Український клуб аграрного бізнесу
Для приготування борщу (на 3 літри води) знадобляться:
- 300 г капусти;
- 200 г буряка;
- 300 г картоплі,
- 150 г моркви;
- 100 г цибулі;
- 2 столові ложки томатної пасти;
- 30 мл олії;
- 500 г свинячих ребер;
- а також сіль, перець і лавровий лист за смаком.
Якщо проаналізувати вартість цих продуктів, то за рік капуста подорожчала на 71%, за місяць впала — на 1%; буряк за рік зріс у ціні на 51%, а за місяць — на 13%; картопля подорожчала на 26% за рік, але за місяць впала на 2%; морква за рік додала 271%, а за місяць – 9,8%; цибуля за рік подешевшала на 1%, а за місяць подорожчала — на 5%; томатна паста за рік подорожчала на 14%, а за місяць — на 6%; олія за рік зросла в ціні на 38%, а за місяць — на 4%; свинячі ребра за рік подорожчала на 7%, а за місяць ціна — на 10%.
Таким чином вартість борщу в березні 2025 року склала 177 гривень.
Якщо додати до борщу: дві скибочки батона (50 г), столову ложку сметани (25 г) та зубчик часнику (5 г), його ціна зросте до 185 грн проти 170 грн минулого місяця.
Взято з продуктового моніторингу від УКАБ
Раніше ми писали, що в березні цьогоріч продовжилося зростання цін на продовольчі товари. Подорожчали овочі, молочна продукція та м’ясо, зокрема курятина, а що навпаки в ціні знизилось дізнавайтесь за покликанням.
Минулої осені Інформатор зафіксував, що середня ціна порції борщу в закладах міста коштувало 104 гривні. Більше про це можете відшукати в матеріалі Перше на обід: скільки коштують борщ та бульйон в Івано-Франківську.
Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.
Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com
Телефонуйте за номером 096 989 60 87