Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Нітрати, пестициди, бактерії: що ховається в літніх фруктах і овочах

Отруєння фруктами та овочами

Літо — це пора тепла, зелені, ринку з надлишком ягід, фруктів і овочів. Та водночас це і період підвищеного ризику кишкових інфекцій та харчових отруєнь. Адже саме ранні фрукти, овочі та ягоди нерідко стають причиною інтоксикації.

Як убезпечити себе від отруєнь — розповіли на медичному онлайн-сервісі Doc.ua, передає Інформатор Івано-Франківськ.

Чому влітку частіше трапляються харчові отруєння?

Через спеку продукти псуються швидше й стають середовищем для розмноження мікроорганізмів. До того ж фрукти і ягоди можуть містити залишки нітратів, пестицидів або бути зараженими бактеріями через порушення умов зберігання й гігієни.

Нерідко можна побачити, як люди пробують ягоди просто з прилавка — немитими. Це один із головних шляхів потрапляння інфекції в організм.

Що може спричинити харчове отруєння?

  • надлишок нітратів і пестицидів у плодах;
  • обробка фруктів дифенілом для продовження терміну зберігання;
  • ушкоджені або гнилі фрукти;
  • відсутність термічної обробки (наприклад, у салатах);
  • немиті руки чи продукти перед вживанням.

Найпоширеніші продукти, що можуть призвести до отруєння

  • Шпинат, салати, капуста — часто вживаються сирими, без термічної обробки;
  • Кавуни й дині — можуть містити нітрати або бути зараженими бактеріями через ушкоджену шкірку. Не варто купувати надрізані плоди;
  • Черешня та полуниця — часто мають високу концентрацію пестицидів;
  • Недостиглі абрикоси, яблука, інші фрукти — містять нітрати, які особливо небезпечні для дітей.

Симптоми харчового отруєння:

  • нудота, блювота;
  • діарея;
  • біль і спазми в животі;
  • слабкість, запаморочення;
  • підвищена температура;
  • здуття, газоутворення;
  • дрібний висип.

У дітей симптоми можуть проявлятися вже за 30 хвилин, перебіг хвороби — важчий, ніж у дорослих. Ознаки: млявість, сонливість, пітливість, а далі — блювота, спазми, температура.

Хто у групі ризику?

  • діти до 5 років;
  • люди віком від 65 років;
  • вагітні;
  • особи з хронічними захворюваннями (діабет, онкологія, імунодефіцит, хвороби печінки/нирок).

Перша допомога при отруєнні:

  • промити шлунок (тепла вода + блювота);
  • прийняти сорбенти (активоване вугілля, ентеросгель тощо);
  • пити багато рідини (2–3 літри на добу);
  • за відсутності блювоти — прийняти проносне;
  • уникати жирної, смаженої та важкої їжі.

У разі отруєння дітей або вагітних — негайно викликайте швидку.

Коли викликати лікаря обов’язково:

  • у калі або блювоті з’явилася кров;
  • діарея та блювота тривають понад 2 доби;
  • висока температура (понад 38–40 ºС);
  • сильний біль у животі;
  • ознаки зневоднення: сухість у роті, зниження сечі, втрата ваги.

Профілактика: як уникнути отруєнь?

  • купуйте фрукти й овочі лише в сезон;
  • ретельно мийте продукти та руки перед їжею;
  • не куштуйте немиті ягоди на ринку;
  • обирайте плоди середнього розміру та без плям;
  • не купуйте овочі надто яскраві чи ідеальної форми;
  • не купуйте вже розрізані кавуни чи дині.

Вчора Інформатор робив огляд цін на кавуни. Наразі сезону баштанних ще немає, але на ринку і супермаркетах міста їх вже вдосталь. Тож, як вибрати безпечні кавуни та дині?:

  • Не просіть надрізати плід на ринку;
  • аромат дині має бути приємним, шкірка — рівномірного кольору;
  • м’якуш кавуна має бути рожево-червоною, без жовтих прожилок чи білих ущільнень;
  • не їжте кавун до самої кірки — найбільше нітратів саме там;
  • перед вживанням плід варто промити, а потім обдати окропом.

Інформатор нагадує про профілактичні огляди.

Підписуйтесь на нас в Google новинах, щоб не пропустити головне.

Читайте також: Графік роботи медичних бригад на Прикарпатті на наступний тиждень

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору